Посљедњи пут бдјели над пацијентима на старој локацији

nezavisne.com
Посљедњи пут бдјели над пацијентима на старој локацији

Бањалука - Медицинско особље бањалучке Хирургије на старој локацији данас је дежурало посљедњи пут, а већ вечерас над пацијентима ће бдити на новој, модерно опремљеној локацији Универзитетско-клиничког центра РС на Паприковцу.

Иако су због одласка били поприлично сентиментални, јер су многе колеге из ове зграде испратили и у пензију, на неупоредиво боље услове ће се, како кажу, брзо навикнути.

“Посљедња екипа на старој локацији бањалучке Хирургије дежурала је 30. септембра. Жељели смо да 50 година дежурства обиљежимо на неки начин, јер су многи овдје и почели с послом, а и дочекали пензију, тако да је ово за све нас веома емотивно”, рекао је Слободан Хајдер, помоћник генералног директора за медицинске послове хируршких грана УКЦ РС.

Према његовим ријечима, пацијенте на новој локацији чекају несумњиво бољи услови, а оно што је, како каже, најважније је то да Ургентни центар на новој локацији неће збрињавати само хитне хируршке пацијенте него све пацијенте којима је потребна здравствена помоћ.

“Сви ће се јављати у Ургентни центар, било хируршки, интернистички, кардиолошки, неуролошки. То је оно што је значајна разлика од овога до сада”, појаснио је Хајдер.

Истакао је да се у том истом дијелу сјеверног крила налази и Интензивна њега те десет нових операционих сала које служе за, како истиче, елективни хладни програм, као и двије хитне операционе сале у доњем дијелу Ургентног центра.

“Ту се налазе и интензивне његе са 44 кревета и много већим капацитетом него до сада”, казао је Хајдер. Апеловао је на грађане да се већ од синоћ могу јављати у Ургентни центар на новој локацији.

Владо Ђајић, директор УКЦ РС, истакао је да је испуњено оно што је обећано.

“Могу да обећам још много добрих ствари на новој локацији за народ РС”, каже Ђајић.

Озрен Кордић, начелник операционих сала бањалучке Хирургије, присјетио се 1991. године, када је почео радити на старој локацији Хирургије.

“Провео сам 27 година на овој локацији. То је мјесто гдје смо провели своју младост, достигли зреле године, а неки су и у пензију отишли баш одавде”, казао је Кордић. Нагласио је да их на новој локацији чекају неупоредиво бољи услови, али да је сваки растанак тежак и емотиван.

Додао је да су и у овим условима и на овој локацији постизали изванредне резултате.

“Овај тренутак је историјски за све грађане, поготово за пацијенте. Њима ће бити неупоредиво боље. Ми ћемо мало жалити, али ћемо се врло брзо навикнути. На боље се лако навикнути”, закључио је Кордић.

“Србија” отвара врата

У Источном Сарајеву 5. октобра биће отворена болница “Србија”, чијом изградњом је успостављена модерна и функционална здравствена установа у којој ће медицинска заштита бити доступна за око 120.000 грађана са овог подручја, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите РС.

“Укупна цијена нове болнице са ПДВ-ом је 54.502.101 КМ”, наводе у Министарству. Нагласили су да је ова здравствена установа повезана са претходно изграђеним и опремљеним амбулантним дијелом - Поликлиником, те да сада чини комплекс од око 15.000 метара квадратних, са око 210 болничких кревета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана