Посљедње дежурство у оронулој хирургији преплавиле емоције

Милијана Латиновић
Посљедње дежурство у оронулој хирургији преплавиле емоције

Бањалука - Љекари, медицинске сестре и техничари хируршке екипе Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС завршили су синоћ посљедње дежурство у старој згради бањалучке Хирургије, и првог октобарског дана, након пола вијека, почели да раде у савремено опремљеним просторијама на Паприковцу.

Оронула зграда у центру Бањалуке у којој је деценијама била смјештена Хирургија и која је свакодневно врвјела од пацијената из цијеле Српске, јуче је први пут била пуста. Тридесетак љекара и медицинских сестара приводили су крају посљедње дежурство у неусловним просторијама, у којима су, како с поносом истичу, спасили многе животе. Иза њих је хиљаде бесаних ноћи, у којима су неуморно скакали на сваки звук сирене амбулантног возила и сваки минут био исписан борбом за животе повријеђених.

Не скривајући радост због пресељења у савремено опремљене просторије у којима ће лијечење обољелих бити и лакше и успјешније, углас кажу да су најтеже, али и најљепше године провели на старој локацији. 

Начелник операционих сала Озрен Кордић, који је на Хирургију дошао далеке 1991. године истакао је да су он и многе његове колеге провели младост на старој локацији и тамо стекли знање и искуство.

- Посљедњи дан на старој локацији је веома емотиван. Све што смо научили научили смо овдје. Знамо да нас на Паприковцу чекају неупоредиво бољи услови, али је овај, баш као и сви растанци у животу изузетно тежак. Упркос лошим условима, ми смо и овдје постизали врхунске резултате и трудили се да пацијентима пружимо све што је било могуће - са сјетом на лицу рекао је Кордић.

Помоћник генералног директора за медицинске послове  хируршких грана Слободан Хајдер рекао је да је пресељење Хирургије историјски тренутак за све запослене и пацијенте.

- Многи су на овој локацији дочекали пензију. За све нас овај дан је посебно емотиван, јер ћемо већ од 19 часова дежурство наставити на Паприковцу. Још 15 пацијената је у овим старим собама и они ће најкасније ујутро бити пребачени у нове собе - рекао је јуче Хајдер.

Истакао је да се услови рада који их већ од данас очекују у новим просторијама не могу поредити са оним што су до сада имали. Хајдер је нагласио да ће Ургентни центар на Паприковцу од данас збрињавати не само хитне хируршке, пацијенте већ све хитне пацијенте којима је потребна задравствена помоћ.

Генерални директор УКЦ РС Владо Ђајић истакао је да је поносан што се коначно остварује сан запослених ове здравствене установе.

- Ово је посљедње хируршко дежурство на старој локацији. Оно што смо обећали и испунили смо. Још много добрих ствари ћемо урадити на новој локацији за народ Републике -  рекао је Ђајић.

Новоизграђено сјеверно крило УКЦ РС и реконструисани централни медицински блок, вриједности 84 милиона евра без ПДВ-а, свечано су отворени 22. септембра, чиме је омогућено да све клинике те здравствене установе буду смјештене под један кров на Паприковцу. Република Српска је овим добила један од најбољих здравствених центара у региону у којем ће обољели имати здравствену заштиту на нивоу свјетских клиника.

Сјеверно крило

Хирургија ће од данас бити смјештена у савременом простору у сјеверном крилу УКЦ РС, гдје се налази 10 модерних операционих сала и интензивна њега са 44 кревета.

Осим тога, на истом мјесту смјештени су и Центар ургентне медицине, Патологија и Стерилизација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана