Poruke ohrabrenja ispisali srcem

Ivana Kardum
Poruke ohrabrenja ispisali srcem

Banjaluka - Svakodnevnim pružanjem pažnje djeci oboljeloj od malignih bolesti treba da pokažemo da nisu sama u velikim bitkama koje vode, a tako je bilo i u petak u Muzeju RS, gdje su uz crtanje, predstavu, muziku i igru bar na trenutak zaboravila opaku bolest i poteškoće koje ona nosi.

Likovne radionice simboličnog naziva “Za hrabra mala srca” organizovane su povodom obilježavanja 15. februara, Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti. Remek-djela koja su posvetili upravo oboljeloj djeci stvarali su učenici osnovnih škola “Jovan Cvijić”, “Branko Ćopić”, “Vuk Stefanović Karadžić” te volonteri iz srednje Medicinske škole i banjalučke Gimnazije.

Šesnaestogodišnja učenica Ekonomske škole Danijela Stojčić kaže da podrška koja se šalje organizovanjem takvih manifestacija njenim drugarima mnogo znači kako bi lakše prebrodili borbu s opakim bolestima.

- Prije pet godina sam i sama imala poteškoća sa zdravljem. Sada sam volonter Udruženja “Iskra” i trudim se da svake godine obilježim ovaj datum jer iz svog primjera znam koliko ta djeca pate i koliko im znače ovakvi događaji - rekla je Stojčićeva. Inspiracija su joj, kaže, bili interesantni eksponati muzeja, a odlučila je da crta ptice. Radost su donijeli i glumci Dječijeg glumačkog studija “Roda”, koji su uz kostime, rekvizite i muzičke numere odigrali predstavu “Medo čita, piše i računa”.

- Zadovoljstvo nam je dati svoj doprinos obilježavanju ove manifestacije, kojoj prisustvujemo drugu godinu zaredom. Rado se odazovemo obilježavanju svih važnih dječijih datuma, a ubrzo će proljeće raširiti svoja krila, tako da dijeljenja radosti neće manjkati - rekla je umjetnički rukovodilac Dječijeg glumačkog studija “Roda” Nevenka Rodić.

Viši muzejski pedagog Nataša Nogo skrenula je pažnju da je u posljednje vrijeme sve veći broj djece oboljele od malignih bolesti.

- Kada su djeca u pitanju, svi smo veoma osjetljivi. Nije svejedno ni nama koji organizujemo ove radionice, ali radost pronađemo u tome što tim mališanima pružamo priliku da izađu iz bolničkih soba te tešku boju bolne bijele posteljine zamijene prisustvom raznim kulturnim događajima - rekla je Nogo.

Predsjednica Udruženja roditelja “Iskra” Dijana Berić istakla je da je cilj organizovanja manifestacije pružanje podrške oboljeloj djeci da bi im bilo pokazano da nisu sama.

- Smisao ove radionice je da zdrava djeca izražavanjem svojih osjećanja, kroz sliku i crtež, pošalju poruku ohrabrenja mališanima koji se liječe od opakih malignih bolesti. Njima ta podrška znači da bi se sutra kada ozdrave lakše uključili u sredinu, među svoje vršnjake - istakla je Berićeva. Istakla je da u “Roditeljskoj kući” trenutno boravi petoro djece oboljele od malignih bolesti, dok se u Kliničkom univerzitetskom centru RS liječi njih 13.

Banski dvor

Podrška oboljeloj djeci pružena je i u Banskom dvoru, gdje je organizovana svečana akademija. Svečanosti su prisustvovali djeca, roditelji, predstavnici institucija, donatori, kao i  zdravstveni radnici.

Takođe, ispred “Roditeljske kuće” pušteni su žuti baloni, koji kao znak podrške na ovaj dan simbolično lete nebom širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana