Попис пољопривреде на дугом штапу

В. К.
Попис пољопривреде на дугом штапу

Сарајево - Агенција за статистику БиХ сумирала је резултате рада у 2018. години, а у преднацрту извјештаја поново је наглашено да припреме за спровођење пописа пољопривреде нису окончане због различитих погледа на начин како то треба завршити.

У том документу је наглашено да, између осталог, планиране активности у вези са питањима припреме правног оквира за попис пољопривреде нису реализоване, као ни активности за саму припрему тог пописа.

- Нема заједничког става о питању јединственог правног оквира, на чему инсистира и Европска комисија кроз препоруке Одбора за стабилизацију и придруживање и Пододбора за пољопривреду и рурални развој - наведено је у преднацрту рада.

Из Републике Српске недавно су поново упозорили да све институције морају поштовати уставне надлежности и подвукли да неће дозволити централизацију статистичког система. Одговарајући на питање како ће се надлежни поставити ако се буде инсистирало на усвајању јединственог закона о статистици, посебно с аспекта надолазећих пописа пољопривреде и становништва, који би требало да буду одржани 2021. године, казали су да се залажу да се статистички закони хармонизују с правом Европске уније.

Одредбе новог закона би, како су подвукли, морале бити прихваћене од све три статистичке институције и само такав, усаглашен текст, могао би бити упућен у даљу законодавну процедуру. Из Српске су раније одбацили могућност доношења закона о пољопривреди на нивоу БиХ. Посљедњи попис становништва у БиХ 2013. године протекао је уз велике проблеме, од којих неки још нису ријешени, а све је резултирало тиме да је и Српска, незадовољна начином на који је Агенција за статистику БиХ обрадила податке, крајем 2016. године објавила своје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана