По­ло­ви­на гра­ђа­на БиХ пре­живљава са 400 ма­ра­ка мје­се­чно

Срна
По­ло­ви­на гра­ђа­на БиХ пре­живљава са 400 ма­ра­ка мје­се­чно

Бањалу­ка - БиХ је пе­та земља у Евро­пи по си­ро­маш­тву, а сва­ки њен шес­ти гра­ђа­нин је си­ро­ма­шан, одно­сно жи­ви са при­мањима мањим од 237 КМ мје­се­чно, тврди про­фе­сор бањалу­чког Уни­вер­зи­те­та Ду­шко Веј­но­вић.

Он је на­вео да ско­ро по­ло­ви­на гра­ђа­на БиХ жи­ви на гра­ни­ци си­ро­маш­тва, пре­живљава­ју­ћи са мје­се­чним при­мањима од око 416 КМ.

Веј­но­вић је у Бањалу­ци, по­во­дом 17. окто­бра - Ме­ђу­на­ро­дног да­на бор­бе про­тив си­ро­маш­тва, ре­као да пен­зи­оне­ри, али и број­ни ра­дни­ци, го­ди­на­ма пре­живљава­ју на ми­ни­мал­цу, док мла­ди ма­со­вно на­пу­шта­ју земљу.

Он је ре­као да је број дје­це у БиХ ко­ја за­ви­се од со­ци­јал­не по­мо­ћи у посљедње дви­је го­ди­не по­ве­ћан за де­сет од­сто.

Пред­сје­дник Син­ди­ка­та обра­зо­вања, на­уке и кул­ту­ре Ре­пу­бли­ке Српске Дра­ган Гњатић сма­тра да је власт ду­жна да по­бољша усло­ве жи­во­те, да мла­ди не би одла­зи­ли и да би људи мо­гли жи­вје­ти и ра­ди­ти дос­то­јан­стве­но.

Ује­дињене на­ци­је су 1993. го­ди­не ус­та­но­ви­ле 17. окто­бар као Дан бор­бе про­тив си­ро­маш­тва. Ово је дан сим­бо­ли­чне по­све­ће­нос­ти у нас­то­јањима да бу­ду ис­ко­ри­јењени ек­стре­мно си­ро­маш­тво и не­је­дна­кост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана