Полиса најбоља заштита од временских неприлика

Анита Јанковић-Речевић
Полиса најбоља заштита од временских неприлика

Бањалука - Свијест домаћих пољопривредника о значају полисе осигурања, која пружа сигурност и неутралише ризике у производњи, порасла је у посљедње двије године, али је и даље на занемарљивом нивоу будући да је ресорно министарство лани суфинансирало премију осигурања за свега 170 произвођача.

Пољопривредници у РС годинама муку муче са губицима насталим усљед поплава, града, мраза и суше, а како би помогло ратарима, воћарима, повртарима и сточарима, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС 2016. године је увело субвенцију од 50 одсто за премије осигурања примарне производње, с тим да износ подстицаја не може бити већи од 25.000 КМ по кориснику.

У Министарству пољопривреде кажу да се број корисника ове субвенције из године у годину повећава, те да је на адресу Агенције за аграрна плаћања прошле године стигло 178 захтјева за суфинансирање премије.

- Четири захтјева су одбијена, а за преосталих 174 исплаћено је 217.750 КМ. Новац је добило 170 корисника јер су неки поднијели захтјеве и за биљну и за сточарску производњу. Током 2016. било је одобрено 47 захтјева и исплаћено 121.190 КМ, док је 2017. године 159.843 КМ исплаћено за 132 захтјева - рекли су у Министарству пољопривреде.

Додали су да су право на премију лани имали произвођачи у сточарском сектору, воћарско-виноградарској производњи, повртарству и ратарству.

- Највише захтјева за субвенцију се током прошле године односило на повртарско-ратарску производњу, око 73 одсто, те сточарски сектор - 25 одсто. Најмање захтјева било је из воћарско-виноградарске производње, свега три одсто - навели су у Министарству пољопривреде и додали да су ратари махом осигуравали усјеве дувана, меркантилне пшенице и уљане репице. Истакли су и да Правилник о подстицајима за ову годину предвиђа субвенције за премију осигурања јер је то у интересу произвођача.

- Желимо да подстакнемо што већи број пољопривредника да осигурају своју производњу, јер Влада РС не може довољно интервенисати колика може бити штета усљед разних временских непогода. Осигурање производње је тренд и у Европи и свијету, јер ниједна држава, ма колико била јака, не може гарантовати нити надокнадити огромну штету која настане усљед природних непогода или несрећа - навели су у ресорном министарству.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да пракса осигурања усјева и фарми у Српској није заживјела јер произвођачи нису довољно информисани.

- У главама пољопривредника остало је одраније да су премије веома скупе и да нема осигуравајућих кућа које пружају адекватну заштиту, међутим, у посљедње двије-три године ствари су почеле да се мијењају. Појавили су се програми осигурања који су приступачни и рјешиви на терену - рекао је Маринковић истакавши да је потребно едуковати произвођаче о начинима осигурања и предностима које доноси.

Краве музаре на имању породице Усорац осигуране су у случају угинућа, пожара и елементарних непогода.

- Већ три године у континуитету осигуравамо краве и тако избјегавамо ризик од несрећних случајева. Трошак за полису је незнатан у односу на сигурност, нарочито када министарство учествује са 50 одсто субвенције - истакао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац.

Износ премије

Стојан Маринковић каже да је износ премије осигурања прихватљив за сваког произвођача.

- Премија за пшеницу, за принос од шест тона по хектару кошта између 45 и 50 КМ, а када се дода субвенција ресорног министарства од 50 одсто, дођемо до суме од 20-25 марака коју треба да плати произвођач. То је и више него прихватљиво имајући у виду да се све чешће јављају временске непогоде које могу довести до драстичног смањења приноса - додао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана