Подстицаји претварају херцеговачки крш у оранице

Анита Јанковић-Речевић
Подстицаји претварају херцеговачки крш у оранице

Бањалука - Влада РС за развој пољопривреде на подручју херцеговачког крша, које карактерише плодно тло и блага медитеранска клима погодна за узгој стоке и производњу многих биљних култура, у посљедњих пет година уложила је око 15 милиона марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је новац улаган од 2013. до 2017. у четири локалне заједнице, Берковиће, Билећу, Љубиње и Требиње.

Додају да је највише новца, око 9,17 милиона КМ, издвојено из аграрног буџета РС кроз подстицајна средства, а значајан дио обезбијеђен је из међународних кредитних средстава.

- Осим за занављање производних циклуса, новац је улаган у набавку опреме за наводњавање, односно ублажавање посљедица суше у прошлој години, као и за спречавање заразних болести. За набавку машине за рекултивацију крша издвојено је 3,5 милиона КМ - рекли су у ресорном министарству.

Додали су да се тренутно реализују два пројекта изградње система за наводњавање, на подручју Љубиња и Требиња, чија је вриједност око 8,3 милиона марака, а који ће ратарима тог краја увелико олакшати процес производње.

Све активности на развоју пољопривреде у поменуте четири локалне заједнице координише Центар за аграрни развој медитеранског подручја Херцеговине, а његов предсједник Борис Пашалић каже да су се поменута улагања вишеструко исплатила, што се види по расту пољопривредне производње.

- Основни услов за развој пољопривреде у том дијелу Херцеговине је да се види којим ресурсима располажемо и већ смо урадили много на идентификацији земљишта. Општине су ангажовале комисије које пописују земљиште које се не обрађује. У току је набавка специјалне механизације која ситни камен и уз помоћ које ћемо кршевито земљиште уредити и створити услове за гајење воће и поврћа - рекао је Пашалић.

Додао је да за наредни период у плану имају и низ пројеката за развој пољопривреде у Гацку, Невесињу, Калиновику и Фочи, које су по својој структури брдско-планинске општине.

Начелник Билеће Миљан Алексић истиче да је свака марка која се уложи у пољопривреду од великог значаја јер око педесет одсто становништва општине живи од сточарства.

- Услови за рад су веома тешки. Ово је брдовит крај, тако да прибавити храну и воду за стоку није нимало лако, али упркос томе наши људи су вриједни и управо Билећа има једну од најјачих мљекара у РС. Надамо се да ће улагања Владе у наредном периоду бити још већа - рекао је Алексић. ++++

Улагања

У Министарству пољопривреде истичу да су претходних година значајна средства уложили и у друге општине у Херцеговини, које територијално не припадају подручју “херцеговачког медитеранског крша”.

- Ратарима у Гацку из аграрног буџета исплаћено је око 3,9 милиона КМ, а новац смо инвестирали и у шумарство, као и путем Фонда за спречавање заразних болести. Такође, око пола милиона марака уложили смо и у Источни Мостар, те око 11 милиона КМ у Фочу - рекли су министарству. 

Улагања по општинама од 2013. до 2017.

(у милионима КМ)

Берковићи - 1,57

Билећа - 2,37

Љубиње - 2,21

Требиње - 4,99

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана