Podrška u otplati krova nad glavom

Milijana Latinović
Podrška u otplati krova nad glavom

Banjaluka - Za subvencionisanje kamatnih stopa na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u Republici Srpskoj planirano je 1,7 miliona KM, a prvi od dva ovogodišnja konkursa raspisan je u petak.

Konkurs, koji će biti otvoren 30 dana, raspisalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, a da bi mogli aplicirati za subvencije od jedan odsto mladi i mladi bračni parovi treba da imaju odobren kredit koji plasiraju komercijalne banke u Srpskoj po kreditnoj liniji Investiciono-razvojne banke (IRB) RS. Još jedan od uslova koje je neophodno da ispunjavaju podnosioci zahtjeva za subvencije jeste da u trenutku zaključenja ugovora sa bankom nisu imali više od 35 godina i da su državljani Srpske.

Ministarka porodice omladine i sporta RS Sonja Davidović istakla je u petak da će ministarstvo pokušati da raspiše još jedan ovakav konkurs u drugoj polovini godine.

- Potrudićemo se da to uradimo da bismo svim mladima koji obezbjeđuju prvu stambenu jedinicu omogućili da konkurišu za subvencije - poručila je Davidovićeva.

Dodala je da je ranije bilo kašnjenja u isplati subvencija, ali da su korisnicima nakon određenog perioda isplatili više iznosa odjednom, tako da građani ni u jednom slučaju nisu oštećeni.

Ona je podsjetila da je program subvencionisanja kamatne stope za mlade i mlade bračne parove uspješno realizovan od 2008. godine.

- Ponosni smo što smo na ovaj način pomogli otplatu kredita za 3.398 korisnika, za šta je Vlada Srpske do sada izdvojila 9,7 miliona KM - rekla je Davidovićeva i naglasila da su subvenciju dobili svi korisnici koji su do sada konkurisali, a ispunjavali su uslove.

Koliko je ovakav vid podrške značajan mladima u Srpskoj najbolje znaju oni kojima su subvencije već odobrene.

- Suprug i ja smo kupili stan prije tri godine, kada su kamatne stope bile veće nego sada, tako da nam je ova subvencija dobrodošla. Otprilike na godišnjem nivou uštedimo ratu kredita - ispričala je korisnica subvencije iz Banjaluke Slavica P.

Aplikaciona forma za podnošenje zahtjeva za dodjelu subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove nalazi se na sajtu Vlade RS, stranica Ministarstva porodice, omladine i sporta. Popunjenu aplikacionu formu i dokumentaciju neophodno je dostaviti poštom na adresu ministarstva.

Pad kamata

IRB je prošle godine smanjio kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, pa tako kamatna stopa iznosi 3,6 odsto za beneficiranu grupu, četiri odsto za prvu i 4,2 odsto za drugu grupu. Po istom sistemu preračunati su i krediti koji su odobreni prije izmjene pravila plasmana, što znači da je i njihovim korisnicima smanjena rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana