Počinju “Dani Nižnjenovgorodske oblasti u RS”: Šansa za još jaču saradnju Srpske i Rusije

Milijana Latinović
Počinju “Dani Nižnjenovgorodske oblasti u RS”: Šansa za još jaču saradnju Srpske i Rusije

Banjaluka - Manifestacija “Dani Nižnjenovgorodske oblasti u RS” koji počinju danas u Banjaluci dodatno će ojačati odnose srpskog i ruskog naroda kroz unapređenje ekonomske, kulturne, naučne i turističke saradnje.

Tim povodom u Banjaluci će se okupiti oko 120 članova ruske delegacije na čelu sa viceguvernerom Nižnjeg Novgoroda Evgenijem Ljuljinom, a koju će činiti brojni ministri, privrednici i predstavnici iz oblasti kulture i obrazovanja. Organizator manifestacije je Imperatorsko pravoslavno palestinsko društvo odjeljenje Banjaluka.

Dolazak prijatelja iz jedne od najbogatijih oblasti u Rusiji juče su najavili i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar evropskih integracija i međunarodne saradnje Zlatan Klokić.

Đokić je istakao da će delegacija Nižnjenovgorodske oblasti u Srpskoj boraviti do 20. maja, te da je cilj manifestacije jačanje dobre saradnje Srpske i ove ruske oblasti.

- Uvjeren sam da će ovo biti prelomni trenutak u razvoju naše saradnje, koja se zasniva i na Sporazumu o ekonomskoj, kulturnoj, naučnoj i turističkoj saradnji iz juna 2018. godine, koji su potpisali Vlada Srpske i predstavnici te ruske oblasti - istakao je Đokić i naglasio da je razvoj privrede na temelju ovih dobrih odnosa neprocjenjiv za Republiku Srpsku.

Podsjetio je da je delegacija Srpske do sada u više navrata boravila u Nižnjem Novgorodu, koja važi za najbogatiju oblast i koju popularno zovu “džep Rusije”, jer puni budžet te zemlje.

- Delegacija će osim Banjaluke posjetiti Prijedor i Brčko - rekao je Đokić i dodao da će nakon ove manifestacije saradnja Srpske i najbogatije ruske oblasti biti mnogo konkretnija.

Klokić je naglasio da je Vlada Republike Srpske opredijeljena za jačanje saradnje sa Rusijom, ali i sa ostalim zemljama.

- U Srpskoj će u narednih nekoliko dana boraviti brojni ministri, predstavnici kompanija, institucija i Privredne komore Nižnjeg Novgoroda. To je od izuzetnog značaja i potvrda naših odličnih odnosa - rekao je Klokić i dodao da vjeruje da će saradnja Srpske i Nižnjeg Novgoroda biti dodatno unaprijeđena.

Ministri su podsjetili da Republika Srpska uspješno sarađuje i sa ruskim oblastima Moskve i Sankt Peterburga. Programom manifestacije “Dani Nižnjenovgorodske oblasti u RS” planirano je da danas u 18 časova u Muzičkom paviljonu “Staklenac” u banjalučkom parku “Petar Kočić” nastupi Gubernijski orkestar, a centralna svečanost zakazana je za sutra za 15 časova u Narodnom pozorištu RS. Medijski pokrovitelj manifestacije je “Glas Srpske”.

Razmjena

Petar Đokić je rekao da su u prošloj godini ostvareni nešto slabiji rezultati u spoljnotrgovinskoj razmjeni između Srpske i Rusije, te da je tome doprinio zastoj u Rafineriji nafte Brod.

- Treba razvijati neke nove oblike saradnje, koji će kompenzovati eventualne gubitke ukoliko Rafinerija bude smanjivala svoj rad, jer ne znamo kako će u budućnosti raditi - rekao je Đokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana