Почињу “Дани Нижњеновгородске области у РС”: Шанса за још јачу сарадњу Српске и Русије

Милијана Латиновић
Почињу “Дани Нижњеновгородске области у РС”: Шанса за још јачу сарадњу Српске и Русије

Бањалука - Манифестација “Дани Нижњеновгородске области у РС” који почињу данас у Бањалуци додатно ће ојачати односе српског и руског народа кроз унапређење економске, културне, научне и туристичке сарадње.

Тим поводом у Бањалуци ће се окупити око 120 чланова руске делегације на челу са вицегувернером Нижњег Новгорода Евгенијем Љуљином, а коју ће чинити бројни министри, привредници и представници из области културе и образовања. Организатор манифестације је Императорско православно палестинско друштво одјељење Бањалука.

Долазак пријатеља из једне од најбогатијих области у Русији јуче су најавили и министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић и министар европских интеграција и међународне сарадње Златан Клокић.

Ђокић је истакао да ће делегација Нижњеновгородске области у Српској боравити до 20. маја, те да је циљ манифестације јачање добре сарадње Српске и ове руске области.

- Увјерен сам да ће ово бити преломни тренутак у развоју наше сарадње, која се заснива и на Споразуму о економској, културној, научној и туристичкој сарадњи из јуна 2018. године, који су потписали Влада Српске и представници те руске области - истакао је Ђокић и нагласио да је развој привреде на темељу ових добрих односа непроцјењив за Републику Српску.

Подсјетио је да је делегација Српске до сада у више наврата боравила у Нижњем Новгороду, која важи за најбогатију област и коју популарно зову “џеп Русије”, јер пуни буџет те земље.

- Делегација ће осим Бањалуке посјетити Приједор и Брчко - рекао је Ђокић и додао да ће након ове манифестације сарадња Српске и најбогатије руске области бити много конкретнија.

Клокић је нагласио да је Влада Републике Српске опредијељена за јачање сарадње са Русијом, али и са осталим земљама.

- У Српској ће у наредних неколико дана боравити бројни министри, представници компанија, институција и Привредне коморе Нижњег Новгорода. То је од изузетног значаја и потврда наших одличних односа - рекао је Клокић и додао да вјерује да ће сарадња Српске и Нижњег Новгорода бити додатно унапријеђена.

Министри су подсјетили да Република Српска успјешно сарађује и са руским областима Москве и Санкт Петербурга. Програмом манифестације “Дани Нижњеновгородске области у РС” планирано је да данас у 18 часова у Музичком павиљону “Стакленац” у бањалучком парку “Петар Кочић” наступи Губернијски оркестар, а централна свечаност заказана је за сутра за 15 часова у Народном позоришту РС. Медијски покровитељ манифестације је “Глас Српске”.

Размјена

Петар Ђокић је рекао да су у прошлој години остварени нешто слабији резултати у спољнотрговинској размјени између Српске и Русије, те да је томе допринио застој у Рафинерији нафте Брод.

- Треба развијати неке нове облике сарадње, који ће компензовати евентуалне губитке уколико Рафинерија буде смањивала свој рад, јер не знамо како ће у будућности радити - рекао је Ђокић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана