Počela manifestacija “Dani vučijačke brigade”

Srna

Brod - U dobojskom naselju Podnovlje večeras je počelo obilježavanje “Dana Vučijačke brigade”, manifestacije koja se održava kao uspomena na herojsku odbranu prostora koji danas povezuje Doboj i opštine Modriča, Derventa, Vukosavlje i Brod.

Predsjednik Mjesne Boračke organizacije Podnovlje Dušan Pajić rekao je novinarima da je legendarna Vučijačka brigada promijenila tok istorije u odbrambeno-otadžbinskom ratu. “Brigada je malo zapostavljena. Da je pao Vučijak i da nismo promijenili tok događaja oko žKoridoraž granice Republike Srpske ne bi bile ovakve i pitanje je da li bi uopšte bile. Poginuli borci su bili divni ljudi, hrabri junaci, kao i svi pripadnici Vučijačke brigade”, rekao je Pajić.

Parastos poginulim pripadnicima brigade služio je protojerej stavrofor Radojica Ćetković, koji je uz sasluženje više sveštenika osveštao spomen-sobu.

Mjesni sveštenik Dalibor Mlađenović rekao je da u spomen-sobu svaki putnik namjernik može svratiti upaliti svijeću i pokloniti se herojima posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence su u spomen-sobi i kod spomen-obilježja u Podnovlju položile porodice poginulih boraca, zamjenik grdonačelnika Doboja Dragan Vasilić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić i Nebojša Marić, poslanik u Parlamentu BiH Obren Petrović.

Vijence je položila delegacija Gradske Boračke organizacije Doboj, Mjesne boračke organizacije Podnolje, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, te predstavnici opština Modriča i Vukosavlje, kao i Fudbalskog kluba iz Podnovlja.

Dani Vučijačke brigade obilježavaju se i na koti Lipa gdje je izgrađena Spomen-crkva posvećena Svetom Jovanu Vladimiru, a u porti su podignuti spomenici srpskim borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom i Drugom svjetskom ratu.

I u Spomen-crkvi Svetog Jovana Vladimira na Lipi večeras će biće služen pomen, nakon čega je planirano i paljenje “Vučijačke vatre” i druženje naroda Vučijaka.

Obilježavanje ove manifestacije biće nastavljeno sutra kada će biti održan pješački pohod “Putevima prvog progona Srba u BiH”, biciklijada i maraton.

Molitveni obredi biće održani i u Spomen-crkvi na Lipi, gdje će biti obavljeno polaganje vijenaca i obraćanje zvanica.

Tokom prva tri mjeseca odbrambeno-otadžbinskog rata 1992. godine na liniji odbrane od Modriče i Doboja, na planini Vučijak, na koti Lipa, zaustavljen je prodor regularnih jedinica Hrvatske vojske i paravojnih muslimansko-hrvatskih snaga iz pravca Broda i Dervente u dubinu srpske teritorije na Trebavi i Ozrenu.

Za manje od tri mjeseca poginula su 124 borca sa Vučijaka i 47 vojnika bivše JNA, braneći liniju odbrane dugu 25 kilometara.

Iz Boračke organizacije opštine Brod ranije su pojasnili da svakog vikenda pred Spasovdan njeguju uspomenu na borbe vođene 1992. godine kada je spriječeno dalje cijepanje Republike Srpske i omogućen nastavak proboj koridora.

Odbranom ovog prostora stvoreni su uslovi za vojnu operaciju “Koridor života”, najslavniju bitku u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Organizatori manifestacije “Dani Vučijačke brigade - Lipa 2019” su opštinska Boračka organizacija, Srpska brigada Vučijaka, a pokrovitelji su opština Brod i Turistička organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana