Почела манифестација “Дани вучијачке бригаде”

Срна

Брод - У добојском насељу Подновље вечерас је почело обиљежавање “Дана Вучијачке бригаде”, манифестације која се одржава као успомена на херојску одбрану простора који данас повезује Добој и општине Модрича, Дервента, Вукосавље и Брод.

Предсједник Мјесне Борачке организације Подновље Душан Пајић рекао је новинарима да је легендарна Вучијачка бригада промијенила ток историје у одбрамбено-отаџбинском рату. “Бригада је мало запостављена. Да је пао Вучијак и да нисмо промијенили ток догађаја око жКоридораж границе Републике Српске не би биле овакве и питање је да ли би уопште биле. Погинули борци су били дивни људи, храбри јунаци, као и сви припадници Вучијачке бригаде”, рекао је Пајић.

Парастос погинулим припадницима бригаде служио је протојереј ставрофор Радојица Ћетковић, који је уз саслужење више свештеника освештао спомен-собу.

Мјесни свештеник Далибор Млађеновић рекао је да у спомен-собу сваки путник намјерник може свратити упалити свијећу и поклонити се херојима посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Вијенце су у спомен-соби и код спомен-обиљежја у Подновљу положиле породице погинулих бораца, замјеник грдоначелника Добоја Драган Василић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић и Небојша Марић, посланик у Парламенту БиХ Обрен Петровић.

Вијенце је положила делегација Градске Борачке организације Добој, Мјесне борачке организације Подноље, начелник општине Брод Илија Јовичић, те представници општина Модрича и Вукосавље, као и Фудбалског клуба из Подновља.

Дани Вучијачке бригаде обиљежавају се и на коти Липа гдје је изграђена Спомен-црква посвећена Светом Јовану Владимиру, а у порти су подигнути споменици српским борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском и Другом свјетском рату.

И у Спомен-цркви Светог Јована Владимира на Липи вечерас ће биће служен помен, након чега је планирано и паљење “Вучијачке ватре” и дружење народа Вучијака.

Обиљежавање ове манифестације биће настављено сутра када ће бити одржан пјешачки поход “Путевима првог прогона Срба у БиХ”, бициклијада и маратон.

Молитвени обреди биће одржани и у Спомен-цркви на Липи, гдје ће бити обављено полагање вијенаца и обраћање званица.

Током прва три мјесеца одбрамбено-отаџбинског рата 1992. године на линији одбране од Модриче и Добоја, на планини Вучијак, на коти Липа, заустављен је продор регуларних јединица Хрватске војске и паравојних муслиманско-хрватских снага из правца Брода и Дервенте у дубину српске територије на Требави и Озрену.

За мање од три мјесеца погинула су 124 борца са Вучијака и 47 војника бивше ЈНА, бранећи линију одбране дугу 25 километара.

Из Борачке организације општине Брод раније су појаснили да сваког викенда пред Спасовдан његују успомену на борбе вођене 1992. године када је спријечено даље цијепање Републике Српске и омогућен наставак пробој коридора.

Одбраном овог простора створени су услови за војну операцију “Коридор живота”, најславнију битку у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Организатори манифестације “Дани Вучијачке бригаде - Липа 2019” су општинска Борачка организација, Српска бригада Вучијака, а покровитељи су општина Брод и Туристичка организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана