Почела изградња кућа за повратнике

Милијана Латиновић
Почела изградња кућа за повратнике

Гламоч - Изградња 47 кућа за Србе у општини Гламоч вратила је наду мјештанима који су прије више од двије деценије прогнани са својих огњишта да ће се на прољеће коначно уселити у властите домове.

Повратници у овој општини у ФБиХ кров над главом кроз пројекат Регионалног стамбеног збрињавања требало је да добију лани, али су рокови пролонгирани, јер су два тендера за избор извођача радова поништена, а тек на трећем конкурсу из јуна ове године изабрана је фирма која је почела градити куће.

Координатор за програм Регионалног стамбеног збрињавања у Гламочу Борис Лукајић рекао је за “Глас Српске” да је изградња порушених огњишта започела половином септембра.

- Рок за завршетак радова је 120 дана, а с обзиром на то да улазимо у зимски период, куће неће бити завршене прије прољећа. Око тридесетак корисника програма налазе се код родбине и комшија у Гламочу, сналазе се како знају док чекају свој кров над главом. Остали су расељени по цијелој РС - рекао је Лукајић. Истиче да је на подручју ове општине још много порушених кућа за које се не зна ни да ли ће, ни када бити подигнуте из пепела.

- У неколико села нема ниједне куће са кровом, а у некима се више ни темељи не назиру. Многа огњишта неће ни бити обновљена јер власници више нису међу живима - додао је Лукајић.

Кроз програм Регионалног стамбеног збрињавања требало је да буде изграђено и 66 кућа за Србе повратнике у Босанском Грахову и Дрвару, али су три тендера за избор извођача за обнову и изградњу кућа пропала.

- Четврти тендер још није расписан, а када ће бити, не знамо. Из федералног Министарства расељених особа и избјеглица добијамо само празна обећања и ништа више. Можда чекају и да прође све ово око избора, па да се нама бави неко други, не знам шта друго да вам кажем - рекао је помоћник начелника Босанског Грахова Мирослав Билчар. Додао је да прогнани зову свакодневно и распитују се шта ће бити с њиховим кућама.

Зашто четврти тендер није расписан ни четири мјесеца након што је претходни пропао јер се наводно није пријавила ниједна фирма, не зна ни начелник Дрвара Горан Броћета.

  • Ићи ћу ових дана у Сарајево да видим шта се с тим дешава и до када ће људи чекати да добију домове - рекао је за “Глас Српске” Броћета.

Избјегли у Србију

Борис Лукајић истиче да је прије неколико дана у Гламочу почела изградња кућа и за мјештане који су у рату избјегли у Србију.

- Гради се 13 кућа, такође кроз пројекат Регионалног стамбеног збрињавања, али је то и даље мало у односу на стварне потребе - рекао је Лукајић. 

Планирана обнова и изградња кућа

47 - Гламоч

36 - Босанско Грахово

30 - Дрвар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана