Плате испод просјека у 49 општина и градова

Милијана Латиновић
Плате испод просјека у 49 општина и градова

Бањалука - Запослени у чак 49 од укупно 64 локалне заједнице у Републици Српској лани су примали плату испод републичког просјека, а неравномјеран развој довео је до тога да је разлика између најниже и највише плате у општинама и градовима износила 675 КМ.

Показују то подаци које је у петак објавио Републички завод за статистику у билтену “Општине и градови”.

Према подацима наведеним у том документу, просјечна нето плата у Српској прошле године износила је 831 марку, а радници у свега 15 локалних заједница могли су се похвалити зарадама на нивоу просјечне плате или већим износима.

Највећи просјек плата био је у најмлађој општини Српске, Станарима, и износио је 1.180 КМ, док су најмању просјечну плату у износу од 505 марака примали запослени у Купресу.

Међу рекордерима са највећим платама су и запослени у Угљевику, на чије је рачуне мјесечно у просјеку лијегало 1.135 марака. У стопу их прате и запослени у Гацку, Бањалуци, Братунцу, Фочи, Требињу, Источном Новом Сарајеву, Вишеграду, Петровцу и општини Рудо, гдје су прошлогодишње плате премашиле републички просјек.

Начелник Купреса Гојко Шебез истиче за “Глас Српске” да би статистика сигурно била много боља да приватници који послују на подручју ове неразвијене општине поштују закон.

- Радници су у приватном сектору углавном пријављени на минималац и велико је питање на који начин буду исплаћиване плате. Запослени у општини и шумарији имају солидна примања и да све функционише како треба у приватном сектору сигурно би просјечна плата била већа - рекао је Шебез.

Највећу просјечну плату лани су примали запослени у Станарима која је за чак 349 марака била већа од републичког просјека.

- Највише просјечне плате у Републици у протекле двије године у нашој општини одраз су успјешног пословања “Рудника и термоелектране Станари” - кратко је истакао први човјек Станара Душан Панић.

Економиста Зоран Павловић каже да разлике у износу плата у општинама и градовима РС показују степен економске биједе у којој се налазимо.

- Ово показује каква нам је економска слика и колико је нужно улагати у привреду, стварање нових капацитета и запошљавање. Гледајући основне податке о платама у Српској, потпуно је јасно колико смо занемарили економију, реалан сектор и производњу - казао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана