“Planula” mjesta na medicini

Anita Janković-Rečević
“Planula” mjesta na medicini

Banjaluka - Prvi dan upisa u srednje četvorogodišnje škole, koji je počeo juče, pokazao je da su želje đaka u RS iste kao i prethodnih godina, pa su tako među odlikašima i dalje najpopularnije medicinska, gimnazija i elektrotehnička škola, a upisne kvote za smjer medicinski tehničar premašene su za svega nekoliko časova.

Vidno uzbuđeni, ali i u strahu da ih neko ne preduhitri, mnogi odlikaši juče su u redovima čekali da se upišu na željena zanimanja, iako svršeni osnovci sa 60 i više bodova i danas mogu da predaju dokumenta.

Jedna od njih je i vukovac Una Selena Lukač, koja je dokumenta predala u banjalučku Medicinsku školu.

-  Odlučila sam se za smjer medicinski tehničar jer planiram da studiram medicinu. Želja mi je da liječim ljude i da im pomažem - rekla je ona.

Na upis je požurila i Banjalučanka Marija Kukilo, čiji je izbor gimnazija.

- Vagala sam između ekonomske škole i gimnazije, ali s obzirom na to da ne znam šta ću studirati, odlučila sam se za gimnaziju jer je najbolja podloga za fakultet. Studije planiram da upišem u Austriji - navela je Kukilo. 

U redu za predaju dokumenata u banjalučkoj Elektrotehničkoj školi, među desetinama dječaka i djevojčica, juče je stajao i Aleksa Đajić, koji vjeruje da će mu željeno zanimanje donijeti dobro plaćen posao.

- Volim sve što ima veze s elektrotehnikom, a planiram da to i studiram. IT struka je veoma tražena i srećan sam što se moje želje poklapaju s tim.  Vjerujem da ću, kada završim, lako naći posao - nada se Đajić.

Odlikaši će već u četvrtak znati da li su primljeni na željeni smjer, a u medicinskim školama kažu da će se mnogi kandidati razočarati jer broj prijava daleko premašuje plan upisa. Direktor banjalučke Medicinske škole Vladimir Jagodić rekao je da je prvog dana upisa predato pedesetak prijava više, te da i danas očekuju navalu đaka. 

- Papire je predalo 270 učenika, a mjesta ima za 224. Najveće interesovanje je za medicinske tehničare - rekao je Jagodić.

Slično je bilo i u bijeljinskoj i dobojskoj medicinskoj školi.

- Primamo 120 učenika, a za tri odjeljenja medicinskih tehničara već imamo dovoljno učenika, ima čak i viška prijava. Ostalo je mjesta za smjer stomatološki tehničar - rekla je direktorica Medicinske škole u Doboju Milena Jović. Direktor Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini Milorad Vuković ističe da i oni imaju dovoljan broj prijava.

Malo slobodnih mjesta ostalo je i u banjalučkoj Gimnaziji, gdje je za pet sati dokumenta predalo 260 učenika.

- Planiramo da upišemo 11 odjeljenja, odnosno 286 đaka, a mjesta ima za još njih 26. Upis je počeo u devet časova, a u 8.30 u holu škole je bilo stotinak svršenih osnovaca koji su čekali u redovima - kazala je direktorica Vita Malešević.

Direktor Elektrotehničke škole u Prijedoru Dragoja Mijić ističe da je i hol ove škole vrvio od odlikaša.

- Za tehničara informacionih tehnologija već se prijavilo 22 učenika, a primamo 24, a ozbiljno interesovanje vlada i za tehničara mehatronike. Upisuju se djeca iz Novog Grada i Kozarske Dubice, a razlog je svakako velika potražnja za IT stručnjacima - naveo je Mijić.

Velikim interesovanjem nisu se mogli pohvaliti u Ekonomskoj školi u Banjaluci jer su zaprimili svega 55 prijava iako mjesta ima za 224 đaka.

- Mahom upisujemo učenike koji imaju manje od 60 bodova, tako da očekujemo navalu iduće sedmice - rekla je direktorica ove škole Nada Vulić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS istakli su da će prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole za učenike koji imaju manje od 60 bodova trajati od 17. do 19. juna, dodavši da mjesta u srednjim školama širom Srpske ima za 10.550 đaka.

Julski rok

Drugi upisni rok u srednje škole trajaće od 1. do 3. jula, dok će rezultati biti objavljeni 5. jula.

- Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje moći će da se od 8. do 12. jula upišu na smjerove u kojima ostane slobodnog mjesta - rekli su u Ministarstvu prosvjete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana