Pješice i biciklima od Ravne Romanije do Hilandara

Srna
Pješice i biciklima od Ravne Romanije do Hilandara

Istočno Sarajevo - Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo organizator je hodočašća pješice i na biciklima od Ravne Romanije do manastira Hilandar i Svete gore u čast poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja Srđan Jeremić izjavio je Srni da je planom hodočašća predviđeno da u nedjelju, 26. maja, ispred Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romanije, nakon jutarnje liturgije, koja počinje u 9.00 časova, ka Hilandaru krene grupa od šest hodočasnika.

“Taj put od oko 1000 kilometara i milion do milion i po koraka trebalo bi da traje više od 40 dana”, istakao je Jeremić i dodao da će grupa od osam hodočasnika koji će voziti bicikla, krenuti 3. jula.

Prema njegovim riječima, ruta hodočašća, koja je skoro identična i za pješake i za bicikliste, ide preko Višegrada, kroz Srbiju, do manastira Prohor Pčinjski gdje se ulazi u Sjevernu Makedoniju, dok je ulazak u Grčku kod Dojranskog jezera.

“Obje grupe sastaće se 11. jula u Grčkoj i zajednički ući na Svetu goru. Na Svetoj gori boravićemo 11. i 12. jula. Nakon boravka u Hilandaru grupa od osam hodočasnika popeće se na Atos. Povratak je planiran za 17. juli”, naveo je Jeremić.

On je istakao da će ovo hodočašće imati i humanitarni kartakter zahvaljujući kompaniji “M:tel” koja je omogućila humanitarni telefonski broj 1412 čijim će pozivom građani Republike Srpske i BiH kupovati korake koje pređu hodočasnici, a prikupljena sredstva biće donirana udruženjima u Republici Srpskoj koja vode brigu o djeci.

“Mi, koji smo se u prošlosti borili za Republiku Srpsku u odbrambeno-otadžbinskom ratu, sada želimo da omogućimo našim potomcima da žive zdravi i sretni u Srpskoj”, rekao je Jeremić.

Naglašavajući da je ovo hodočašće pripremano više od godinu dana jer su za njega potrebna veoma velika finansijska sredstva, Jeremić je rekao da je prikupljeno 90 odsto od potrebnog novca i da očekuje da će uz pomoć još nekih institucija iz Republike Srpske, ali i sa nivoa BiH, te privrednika do polaska biti obezbijeđena sva sredstva.

“U realizaciji ovog hodočašća pomogli su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale, Trnovo, brojni privrednici sa područja Istočnog Sarajeva, ali i iz cijele Republike Srpske. Kome smo se god obratili naišli smo na spremnost da pomogne”, istakao je Jeremić.

Prema njegovim riječima, sva donirana sredstva koja ne budu utrošena biće data kao prilog donatora manastiru Hilandar.

Podsjetivši da je ovo peti put da se u organizaciji Udruženja amputiraca iz Istočnog Sarajeva organizuje poklonički pohod na Hilandar i da su više puta išli do manastira Ostrog, Jeremić je najavio da je u planu i posjeta Jerusalimu i grobu Isusa Hrista.

Jeremić, koji nema lijevu šaku, i Dejan Zvizdalo, čije su obje noge amputirane ispod koljena, 2016. godine biciklima su 23 dana putovali do Moskve, udaljene 2 860 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana