Петар Блажић стигао пјешке из Бањалуке у Сарајево

klix.ba
Петар Блажић стигао пјешке из Бањалуке у Сарајево

Сарајево - Књижевник, маратонац и хуманитарац Петар Блажић који је у уторак кренуо пјешке из Бањyлуке, стигао је у Сарајево. Његово пјешачење има културну, хуманитарну и спортску позадину, а главни циљ је повезивање два града и људи.

Петар је стигао на Скендерију око 17 сати гдје су га дочекали грађани и отац страдалог младића Џенана Мемића Муриз великим аплаузом и с осмијехом на лицу. На себи је имао мајицу са фотографијама моста у Трапистима (Бањалука), Давида Драгичевића и Џенана Мемића.

"Препјешачио сам више од 200 километара. Ишао сам преко Влашића на успон од 1.600 метара. Добро сам и пјешачио сам други дан 11 сати", казао је Петар.

Истакао је како су му опсесија мостови, који су симбол спајања. Због тога је и његова дестинација у Сарајеву била мост. На пјешачење се одлучио након што је у Бањалуци покренуо неколико хуманитарних акција за породице Гајић и Салкић чије кћерке имају Лафорину болест. Тада је пјешачио неколико пута од Бањалуке до Маглаја.

"Тада су се родили нови моменти и акције су попримиле бољи ток. Увијек ми је била жеља да спојим Сарајево и Бањулуку. У међувремену су се појавили случајеви Давид и Џенан и то је за мене био тренутак када сам се одлучио на овај пут. Покушао сам направити лук да се приближимо овој земљи, да ми људи будемо ближи и да све наше жеље и потребе брже и боље усаглашавамо путем заједничких мостова", казао је.

И овог пута имао је бакљу и цвијет које, како каже, носи 40 година. Главна његова порука грађанима Сарајева и БиХ су мир, толеранција, пријатељство, истина и правда.

"Ићи до краја маратонским путем. Ја сам покушао показати да човјек увијек има енергије, да требамо остати у овој земљи као људи, да је градимо атрактивну јер она јесте атрактивна и да не прођу године а да ми знакове поред пута више не ишчитавамо на матерњем језику", истакао је.

Блажић је провео 42 године у Берлину, а прије двије и по године вратио се у БиХ. Од тада путује стално и прешао је више од 7.000 километара. На свом путу увијек је упознавао нове људе, а грађани су га дочекивали срдачно.

Блажић ће вечерас отићи и до Велике алеје на Илиџи гдје ће на спомен обиљежју одати почаст Џенану Мемићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана