Пестициди кобни за кошнице

Анита Јанковић-Речевић
Пестициди кобни за кошнице

Бањалука - Пчелари широм Српске апелују на ратаре и воћаре да током цвјетања биљака избјегавају прекомјерну употребу пестицида јер су смртно опасни по пчелињи свијет, истичући да су посљедњих година због немара пољопривредника збрајали штету у кошницама.

 

Предсједник Скупштине Савеза пчелара РС Обрад Нинковић каже да су хемијске материје које се користе за заштиту биља отровне за пчеле, те да прекомјерни третмани у вријеме пчелиње паше, која ускоро креће, знају бити погубни по пчелиња друштва. 

- У Херцеговини, на сву срећу, таквих проблема нема јер пчеле у 90 одсто случајева узимају нектар у дивљој паши, међутим, у сјеверном дијелу Српске произвођачи имају проблема јер се пчеле напајају на гајеним биљкама, прије свега уљаној репици и сунцокрету, који се у великој мјери третирају пестицидима и хербицидима - каже Нинковић.

Истиче да је посљедњих година било доста угинућа, али никада масовних, те да бројни пољопривредници нису ни свјесни какве опасности изазивају хемикалије за заштиту биљака.

- У Хрватској је недавно било масовно угинуће пчела, па позивамо пољопривреднике да смање употребу пестицида. Апелујемо и на инспекцију и ресорно министарство да појачају контроле и  заштите пчеле - навео је Нинковић. 

Славко Видовић из Градишке, који се већ 30 година бави пчеларством, каже да су пестициди водеће убице пчела. 

- Градишка је претежно пољопривредни крај па је штета од пестицида константна. Највише проблема имамо због воћара који немају слуха за пчеле и редовно третирају биљке разноразним пестицидима. Због ратара трпимо мање штете јер они запрашивање врше са земље - каже Видовић, који је своје кошнице смјестио далеко од воћњака. 

Предсједник Удружења пчелара “Кестен” из Братунца Марко Живковић истиче да је члановима овог удружења ове године угинуло 20 одсто пчела, а један од разлога су пестициди.

- У овом периоду године долази до угинућа због пестицида, нарочито кад процвјета јабука, коју воћари масовно прскају инсектицидима. Угинућа пчела тада буду страховита - рекао је Живковић. 

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је овом питању потребно приступити озбиљно и одговорно.

- Српска је донијела бројне законске и подзаконске акте којима је регулисана област употребе средстава за заштиту биља - навели су у ресорном министарству и нагласили да Закон о пчеларству прописује начин употребе средстава за заштиту биља отровних за пчеле у вријеме пчелиње паше.

Припреме за сезону

Обрад Нинковић истиче да се пчелари убрзано припремају за прву овогодишњу пчелињу пашу која почиње за 15-ак дана.

- Крајем априла и почетком маја очекујемо цвјетање багрема и зановијети, када ће пчеле напустити кошнице. Надамо се добрим временским условима, односно јужном вјетру и доста сунца јер биљке тада испуштају највише нектара - рекао је Нинковић и додао да је сезона лани била одлична, те да су приноси били од 20 до 35 килограма по кошници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана