“Паркирано” 2.000 неисправних возила

Милијана Латиновић
“Паркирано” 2.000 неисправних возила

Бањалука - Полицајци у Републици Српској лани су на ванредни технички преглед упутили 2.630 возила, а због неисправности 2.008 четвороточкаша искључено је из саобраћаја.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС од укупног броја возила послатих на ванредну контролу, 2.068 је било неисправно, а 245 возача је одбило да возило подвргне ванредном техничком прегледу.

- Уколико возач одбије да возило подвргне ванредном техничком прегледу или се током контроле потврди неисправност због које је возило упућено на технички преглед, надлежни орган искључиће то возило из саобраћаја и привремено одузети и задржати потврду о регистрацији док се наведене неисправности не отклоне и исправност возила потврди на новом техничком прегледу - појаснили су у МУП-у.

Члан Управног одбора Асоцијације станица за техничке прегледе возила РС Илија Шербеџија истиче за “Глас Српске” да је на ванредним техничким прегледима лани завршило мало аутомобила, ако се узме у обзир да је просјечна старост возила у Српској 17,2 године.

- Ванредни технички прегледи показују да су најчешће неисправни кочиони и систем за управљање те свјетлосна сигнализација возила - истакао је Шербеџија.

Коментаришући чињеницу да и даље има станица за технички преглед који те контроле само фиктивно обављају, Шербеџија истиче да се томе неће стати у крај све док не буде уведен видео-надзор у станице за технички преглед.

- Када се све буде одвијало пред камерама, сузбићемо те малверзације. Овако се у опасност доводе и возач и сви учесници у саобраћају јер потврду да је исправно добија возило које није ни прегледано - упозорио је Шербеџија.

Да би много више возила требало бити послато на ванредни технички преглед сагласни су и у Агенцији за безбједност саобраћаја РС, наводећи да онај ко управља технички неисправним возилом “главу носи у торби”.

- Неисправно возило представља опасност не само за онога ко њиме управља, већ и за све остале учеснике у саобраћају - истакао је директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић.

Додао је да се у тешким саобраћајним несрећама у којима су аутомобили у великом проценту уништени не могу вршити вјештачења да ли су била технички исправна, те је с тога тешко говорити у ком проценту је техничка неисправност узрок саобраћајне несреће.

Аутобуси

Министарство саобраћаја и веза РС је у сарадњи са Асоцијацијом станица за техничке прегледе возила РС, Стручном институцијом за технички преглед возила и Привредном комором Српске пред почетак школске године лани спровело превентивну акцију ванредне контроле техничке исправности аутобуса. У информацији о спровођењу Стратегије безбједности саобраћаја у 2018. години наведено је да су у тој акцији прегледана 273 аутобуса, а неисправност је утврђена на 81 возилу. Највећи број неисправности односио се на кочиони систем, уређаје за освјетљавање и свјетлосну сигнализацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана