Паркинзи пуне градске касе

nezavisne.com
Паркинзи пуне градске касе

Бањалука, Бијељина - Наплата јавних паркинга у Републици Српској доноси из године у годину све више новца у градске буџете. Тако је бањалучка каса од наплате паркинга у прошлој години била пунија за скоро 250.000 КМ у односу на приход из 2017. године.

У Градској управи Бањалука кажу да је укупно остварени приход од паркирања у прошлој години износио 4.371.586,02 КМ са ПДВ-ом, те је у односу на 2017. годину већи за 244.867,35 КМ.

Славко Давидовић, шеф Одсјека за саобраћај у Градској управи Бањалука, каже да је на повећање прихода утицао низ регулативних мјера, попут увођења нулте зоне паркирања.

"Одређен број паркиралишта је пребачен из прве у нулту зону, те је тако директно повећан број возила која користе паркиралишта. Појачана је и контрола непрописног паркирања на тротоарима и зеленим површинама у зони паркиралишта у којима је уведена наплата паркирања, те је појачан рад контроле наплате", каже Давидовић за "Независне".

У Служби за управљање јавним паркиралиштима Дирекције за изградњу и развој града Бијељине кажу да су приходи у 2016. години износили 650.643 КМ, у 2017. 663.078 КМ, док се за прошлу годину очекује раст прохода од три до пет одсто у односу на 2017. годину, а који ће бити тачно утврђен израдом завршног рачуна.

"Раст прихода у прошлој години у односу на 2017. резултат је побољшане контроле паркирања, те набавке нових ПДА уређаја и мобилних штампача, а такође и новог начина наплате доплатних карата преко Еуро паркинга из Лондона за возила са страним регистарским ознакама, док се домаћи корисници који имају више неизмирених доплатних карата шаљу на суд, што је допринијело повећању прихода у прошлој години", рекли су у овој дирекцији.

Они кажу да се наплата паркирања спроводи на 855 уређених и прописно обиљежених паркинг мјеста, те да се корисници у све већој мјери одлучују да плате паркирање путем СМС поруке. Додају да се приходи од паркирања намјенски троше у складу с Одлуком о паркирању у Бијељини.

Александар Јефтић, шеф Одсјека за саобраћај у Градској управи Приједор, каже да је укупан приход паркинг сервиса у граду на Сани у прошлој години мањи за око 1,2 одсто у односу на 2017. годину, а нешто већи у односу на 2016.

"Ово смањење прихода не представља тренд, а узимајући у обзир остале параметре и структуру прихода, може се рећи да је резултат рада задовољавајући и да су приходи у складу с вишегодишњим просјеком", каже Јефтић.

Јефтић је појаснио да је у прошлој години у односу на 2017. на аутоматима продато око 4.100 паркинг карата, што је више за један одсто.

"Приход од мјесечних и годишњих паркинг карата те од резервације паркинг мјеста повећан је за 24 одсто, док је број блокираних возила смањен за 38 одсто, а приход по том основу је мањи за 39 одсто", истиче Јефтић.

Он истиче чињеницу да је дошло до повећања свих регуларних прихода, прихода од мјесечних годишњих карата и резервације паркинг мјеста, те благог повећања прихода од продаје паркинг карата на паркинг аутоматима, што иде у прилог тврдњи о промјени свијести возача да регуларно користе паркиралиште, умјесто да буду кажњени.

Горан Д., мјештанин бањалучког насеља Лазарево, сматра да Бањалуци недостају паркинг мјеста, те да би зарађени новац могао бити уложен у нова паркинг мјеста.

Цијене паркирања

Бањалука

Паркирање у нултој зони за један сат износи једну КМ, а за два сата двије КМ. Иста цијена паркирања је и у првој зони, с тим што постоји могућност паркирања за читав дан, које кошта пет КМ. У зони два цијена паркирања за сат времена износи 0,50 КМ, за два сата једну КМ и за читав дан три КМ.

Бијељина

Паркирање у црвеној зони износи једну КМ за сат, а у плавој 0,50 КМ. У плавој зони постоји опција куповине дневне карте, чија је цијена двије КМ. Постоји могућност куповине мјесечне карте, чија цијена за обје зоне износи 60 КМ, а само за плаву зону 40 КМ. Резервисано паркинг мјесто за мјесец дана кошта 200 КМ, а станари у околини паркиралишта имају право на карте по цијени 10 КМ мјесечно.

Приједор

Паркирање у првој зони 0,50 КМ за један сат или три КМ за читав дан, а у другој зони 0,50 КМ за два сата или двије КМ за читав дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана