Pale cijene novih stanova u Republici Srpskoj

Milijana Latinović
Pale cijene novih stanova u Republici Srpskoj

Banjaluka - Cijene kvadrata novih stanova u Srpskoj pale su u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period lani, a uprkos tome prodavci nekretnina ne mogu se pohvaliti većom prodajom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj prodatih novih stanova u Republici Srpskoj u prvom kvartalu ove godine manji je za 7,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Statističari su izračunali i da je prosječna cijena kvadrata novih stanova bila niža za 28 KM, odnosno 0,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

- Prodato je ukupno 346 novih stanova po prosječnoj cijeni od 1.513 maraka po metru kvadratnom - naveli su u zavodu.

U banjalučkim agencijama za promet nekretnina ističu da su cijene kvadrata u gradu na Vrbasu i dalje prilično visoke, te da loša prodaja ne čudi, s obzirom na to da sve više ljudi odlazi u inostranstvo.

- Došlo je do velikog zasićenja na tržištu nekretnina, a tome su kumovale visoke cijene i migracije stanovništva. U Banjaluci je cijena novih stanova i dalje između 2.000 i 2.600 KM po kvadratu - rekla je vlasnica banjalučke agencije “Euroagent” Senka Gatarić-Vasilić i dodala da očekuje da cijene novih stanova do kraja godine neće rasti.

Velikom prodajom ne mogu se pohvaliti ni u Prijedoru.

- Cijena kvadrata je oko 1.600 maraka, a najveća potražnja vlada za stanovima površine između 30 i 50 kvadrata - rekao je vlasnik agencije za nekretnine “VHS trejd” Leonard Samardžija.

Agent prodaje u agenciji “Sim nekretnine” u Bijeljini Željko Despotović kaže da je prodaja stanova u Bijeljini u prvom tromjesečju ove godine na približno istom nivou kao lani.

- Cijene su možda čak i veće za nekih 50 maraka po kvadratu. Uprkos tome oko 80 odsto stanova bude prodato i prije nego što zgrada bude završena. Najviše se prodaju stanovi površine oko 40 kvadrata - rekao je Despotović i dodao da se cijena kvadrata u Bijeljini kreće oko 1.600 KM.

Vlasnik trebinjske agencije za nekretnine “Tviko” Vaso Milić ocijenio je da na negativan statistički rezultat utiču visoke cijene kvadrata na sjeveru i sjeverozapadu Republike.

- Mali stanovi na jugu Srpske su veoma traženi - rekao je Milić i dodao da se cijene kvadrata u Trebinju kreću od 1.700 do 2.100 KM.

Kuće

Trgovci nekretninama ističu da kuće prodaju znatno lošije u odnosu na stanove.

- U prosjeku na 19 prodatih stanova prodamo jednu kuću, a u zavisnosti od lokacije cijena kuća kreće se od 800 do 900 maraka po kvadratu - rekao je Željko Despotović.

 

 

GODINA                          BROJ PRODATIH                  PROSJEČNA CIJENA

(prvo tromjesečje)         STANOVA                                PO KVADRATU (u KM)

2019.                                    346                                                      1.513

2018.                                    375                                                      1.541

2017.                                    206                                                      1.599

2016.                                    255                                                      1.389

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana