Оздрављење уз минимални рез

С. Ђ.
Оздрављење уз минимални рез

Бањалука - Савремени хируршки захвати које осим минималног реза доносе низ других предности попут краћег опоравка пацијента без постоперативних болова и узимање што мање лијекова више нису ријеткост у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС.

То потврђује и специјалиста опште хирургије Горан Јањић из Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ-а, који је недавно, уз помоћ хируршког тима, извео прву лапароскопску операцију на пацијенткињи са дијагнозом пролапса ректума.

Јањић за “Глас Српске”, каже да је ријеч о минимално инвазивној хируршкој процедури, која трајно рјешава проблеме са којима се суочавају пацијенти обољели од ове болести. Појаснио је да ову операцију посебно комплексном чини унутрашње везивање шавова, истичући да се пацијенткиња послије захвата успјешно оправила. Он је напоменуо да, осим предности за пацијенте, лапароскопски захвати доносе значајне уштеде и за здравствени систем, јер пацијенти користе мање лијекова у постоперативном периоду и краће бораве у болници.

Јањић је нагласио да је нови операциони блок на новој локацији на Паприковцу у који су лани пресељене хируршке клинике из центра Бањалуке, изузетно добро опремљен.

- У склопу едукације, посјетио сам велике здравствене установе у скоро свим градовима региона, и могу слободно рећи да су у Бањалуци најбољи услови за рад. То нас мотивише да напредујемо у хирургији и будемо још бољи - каже Јањић.

У операционим салама новоизграђеног Сјеверног крила УКЦ-а, љекари ове установе и медицински експерти из Санкт Петербурга извели су крајем септембра 2018. лапароскопску операцију тумора дебелог цријева са метастазом на јетри уз минималан рез. Почетком тог мјесеца у Служби за торакалну хирургију први пут је урађена Унипортал ВАТС (видео-асистирана) лобектомија плућа због карцинома. Ријеч је о одстрањењу обољелог дијела плућног крила, кроз само један рез од четири центиметра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана