Отворени Дани Нижњеновгородске области у Српској

Срна
Отворени Дани Нижњеновгородске области у Српској

Бањалука - "Дани Нижњеновгородске области у Републици Српској" свечано су данас отворени у Бањалуци концертом нижњеновгородског Губернијског оркестра у Народном позоришту Републике Српске.

Замјеник премијера те руске области Олга Голодец у обраћању на церемонији подсјетила је да је Република Српска са Нижњеновгородском области прошле године потписала споразум о сарадњи и додала да делегацију ове области чини више од 80 чланова из пословне и образовне дјелатности, те области културе.

Она је навела да је спроведен низ активности ради остваривања конструктивне сарадње између Српске и те руске регије, као и да манифестација "Дани Нижњеновгородске области у Српској" обухвата више области, од привреде до културних дешавања.

Голодецова је уручила захвалнице министру енергетике и рударства Републике Српске Петру Ђокићу, као и Његовом преосвештенству владици бањалучком Јефрему, коју је примио његов изасланик, за активности које су водили како би била реализована ова манифестација.

Епархији бањалучкој уручена је и икона Светог Серафима Саровског.

Прије почетка ове манифестације министар Ђокић рекао је новинарима да разноврсну и бројну делегацију предводи вицегубернатор Нижњеновгородске области, што говори о томе колико је тој руској регији важна сарадња са Републиком Српском.

"Улажу се напори да се реализује споразум о сарадњи који је потписан прошле године у Бањалуци, којим су дефинисане могућности и области сарадње", навео је Ђокић.

Он је додао да су у оквиру манифестације "Дани Нижњеновгородске области у Српској" већ одржани састанци на нивоу ресора, као и на нивоу представника образовних институција и области културе.

Ђокић је рекао да ће дијелови културног програма ове манифестације бити реализовани у Бањалуци, Приједору и Брчком.

Министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је Нижњеновгородска област један од најразвијенијих дијелова Русије, наводећи да су разговори вођени на свим нивоима, од металске индустрије до развијања медицинске опреме.

Он је изнио очекивање да ће након разговора привредника Српске и те руске области, бити и конкретних договора о сарадњи између привредних друштава.

"На нивоу министарстава вођени су разговори о евентуалном формирању заједничких фирми које би пословале у Српској, што би омогућило лакши приступ тржиштима ЕУ и за Српску и за ту руску област, а и представили смо им наше капацитете за улагање", навео је Петричевић.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да је ова посјета наставак активности ка реализацији оног што је зацртано у потписаном споразуму о сарадњи.

"Делегацију чине и велики број привредника који су током дана разговарали са нашим привредницима у Привредној комори и надам се да ће то резултирати одређеним привредним активностима", навео је Клокић, додајући да је значајно да се развијају и други облици сарадње.

Отварању манифестације "Дани Нижњеновгородске области у Републици Српској" присуствовали су и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, министар просвјете и културе Наталија Тривић и министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана