Отворена Дентална клиника бањалучког Медицинског факултета

Срна
Отворена Дентална клиника бањалучког Медицинског факултета

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић и декан бањалучког Медицинског факултета Ранко Шкрбић отворили су данас Специјалистички центар "Дентална клиника" у Универзитетском кампусу у Бањалуци.

Предсједник Додик поздравио је формирање ове денталне клинике Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, нагласивши да је она кључна тачка око које ће се одвијати цјелокупне активности у тој области у овдашњем друштву.

"С овим није завршена модернизација. Потребно је још више учинити како би то заиста постао један од главних центара", рекао је Додик новинарима.

Он је захвалио свима који су радили и учествовали у отварању "Денталне клинике", те најавио даље јачање тог сектора у здравству с циљем да он буде што бољи и напреднији.

Додик је подсјетио да се у цијелој Српској свакодневно реализује низ пројеката, да је Република данас озбиљно градилиште и да област науке неће бити заборављена.

Предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да ће данас отворени модерни центар имати вишеструку улогу - омогућиће стицање практичних знања и едукацију овдашњих специјализаната, кадрова и студената.

"Друга важна улога је пружање становништву конкретних услуга у области стоматологије", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је потребна израда националне стратегије и програма унапређења оралног здравља овдашње дјеце и омладине.

"У томе видим шансу да се помјеримо са неких лоших ствари или показатеља када је ријеч о оралном здрављу уопште и гледајући глобално, регионално и на европском плану. Ту нам предстоји много посла и труда и подржавам овакав начин и приступ рада Медицинског факултета који отварањем клинике добија своју организациону цјелину и облик", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да факултети без практичне наставе нису стварни факултети, као што је случај са многим средњим школама.

"Морамо мијењати наш начин образовања у смислу одмицања од неких рутина којима смо били подложни или чему већ робујемо на овим просторима. Морамо отворити наше образовање јер данас не можете говорити о модерном универзитету и студирању ако се нису десиле три кључне ствари - модернизација, комерцијализација и интернационализација", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су институције Српске ту да помогну овдашњим универзитетима како би били конкурентни са оним што се дешава данас у оквиру универзитетских заједница широм свијета.

Декан Медицинског факултета Бањалука Ранко Шкрбић рекао је да је "Дентална клиника" нова организациона јединица те образовне установе, те да ће Универзитет у Бањалуци тиме први пут као правни субјект моћи да пружа услуге грађанима из разних области по узору на универзитете у свијету.

"У овом случају то је дентална медицина и захвалио бих Влади Српске без чије помоћи овај пројекат не би био реализован. Такође, омогућено нам је да кроз уговор са Фондом здравственог осигурања можемо пружати услуге грађанима", рекао је Шкрбић.

Он је додао да ће студенти на овој клиници моћи да обаве специјализацију у области стоматологије, те да више неће морати да иду на едукацију у околне и друге земље.

"Ова клиника је, захваљујући донаторима, богатија за софистицирану опрему и 11 нових стоматолошких столица. Припремамо се да до краја нове школске године унесемо још седам таквих столица, како бисмо имали од 23 до 25 ових столица које су потребне за додипломску едукацију и све специјалности", рекао је Шкрбић.

На свечаном отварању Шкрбић је додијелио захвалнице бојним донаторима који су допринијели реализацији пројекта "Дентална клиника".

Отварању клинике у згради стоматологије бањалучког Универзитетског кампуса присуствовали су бројни министри у Влади Српске, донатори, руководство Универзитета у Бањалуци и Медицинског факултета, представници Градске управе Бањалука, истакнути стручњаци из области здравства, званице из јавног и друштвеног живота Бањалуке и Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана