Отворен Шести симпосион “Теологија у јавној сфери”

trebinjelive.info
Отворен Шести симпосион “Теологија у јавној сфери”

У Требињу је отворен Шести симпосијум „Теологија у јавној сфери”, који је и ове године окупио еминентне стручњаке из различитих области како теолошког, тако и друштвеног живота Балкана.

Симпосијум је отворио Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, који је учесницима овог догађаја пожелио добродошлицу, истакавши да је овај симпоспн плод слободе духа наше земље и црквеног живота.

„Када сам дошао у Требиње, прије нешто мање од 20 година, први мој утисак је била слобода, која је била и озбиљна и оДговорна, али тиме није будила ни радост ни смјелост. Мислим да је као плод тога и овај скуп растао из године у годину”, истакао је владика Димитрије.

 

Он је рекао да је радостан јер се симпосијум одржава шести пут и што су се сви окупили да се у слободи и одговорности, радости и љубави сусрета поново нечему новом науче.

У име организатора – Центра за философију и теологију, присутне је поздравио проф. др Владан Перишић, који је навео да ће у наредна три дана бити приређена предавања из различитих области живота, промоције теолошких књига и изложба фотографија.

Он је истакао да овај симпосион још једном доказује атмосферу сарадње између свих конфесија, са којима се жели успоставити плодан дијалог, чиме се исповиједа заборављена истина да црква не постоји да би другима доцирала о стварима у које се не разумије.

 

„Учећи о тим стварима од оних који о њима много више знају, црква развија однос узајамног повјерења да би у тренуцима трагања за егзистенцијалним ослонцем могла да упути ријечи о ономе што и јесте њена сврха – о смислу људске егзистенције у свијету у коме тај смисао све више измиче, али и да укаже људима на истинског Бога”, навео је Перишић.

Он је казао да тај Бог не представља свемогуће биће које служи да штити произвољна увјерења или националне митове умишљених вођа, већ Бога чија је природа доброта и милостивност према свим људима.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић пожелио је учесницима симпосиона успјешан рад, наводећи да Влада Републике Српске путем овог Секретаријата већ шесту годину заредом помаже одржавање овог догађаја.

 

„Иза овог догађаја стојимо чврсто и помагаћемо овакве сусрете и у будуће”, навео је Давидовић.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић истакао је да се симпосион „Теологија у јавној сфери” ишчекује са великим интересовањем, с обзиром на то да се на њему третирају најважнија животна питања и проблеми са којима се сусрећу људи.

 

„Ни ове године неће бити другачије. То нам говоре теме које су не само дубоко важне и актуелне, већ су истовремено знак да као друштво имамо потребу, снагу и довољно воље да отворимо сва питања – посебно она најболнија и најнепријатнија која би у свакодневном животу жељели да обиђемо или избјегнемо”, навео је Ћурић.

У наставку симпосиона приређена је панел дискусија „Црква и просвјетитељство: шта(ни)смо научили од Доситеја”, о којој су говорили проф. др Никола Грдинић и проф. др Ненад Ристовић са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и проф. др Владимир Симић са Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Првог дана симпосиона биће представљена и књига „Небески Јерусалим и секуларно царство”: Огледи о цркви и секуларизму”, чији је аутор доц. др Александар Ђаковац са Правосславног богословског факултета Универзитета у Београду.

У 17.30 часова предвиђена је панел дискусија „Теологија – истина – помирење: појам мира у светим списима”, у оквиру које ће говорити проф. др Дарко Томашевић са Католичког богословског факултета Универзитета у Сарајеву, проф. др Владислав Топаловић са Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки” Универзитета у Источном Сарајеву и проф. др Зухдија Хасановић са Факултета исламских наука Универзитета у Сарајеву.

У вечерњим часовима биће отворена изложба фотографија „Лично” – потрети жртава рата, чији је аутор Велија Хасанбеговић.

Панел дискусије одржавају се у Културном центру.

Организаор симпосиона је Центар за философију и теологију из Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана