Откривена нова локација прихватног центра за мигранте у БиХ

klix.ba
Откривена нова локација прихватног центра за мигранте у БиХ

Нова локација прихватног мигрантског центра у Крајини која би “угасила” прихватне мигрантске центре “Бира” у Бихаћу и “Мирал” у Великој Кладуши могла би бити на Изачићу у близини истоименог Граничног пријелаза и границе са Хрватском.

О томе засад не постоји дефинтивна одлука, него је једна од опција која се разматра.

Незванично, на овом подручју налази се земљиште у власништву Града, а та локација могла би одговарати замисли и препорукама власти УСК и Градског вијећа.

Као приближнија локација поменуто је подручје Баљевца које се гранични са некадашњом пистом војног аеродрома Жељава, 20 км удаљеном од границе са Хрватском.

То је незванично поменуо и премијер УСК Мустафа Ружнић (А-СДА) говорећи о ширем подручју према Граничном пријелазу Изачић, али се оградио ријечима како још увијек није позната парцела и катастарска честица.

Наиме, протеклих седмица тражи се нова локација за мигранте која би задовољила услов да се између ње и границе са Хрватском не налазе урбана подручја Бихаћа. Осим ове, администрација Града Бихаћа испитивала је могућности за лоцирање прихватног мигрантског центра и на подручју насеља Скочај, Међудражје, Лохово у близини Граничног прелаза Ужљебић.

Према неким незваничним информацијама , ова опција је изгледнија обзиром да би смјештање новог мигрантског центра према Изачићу могло довести до евентуалних потешкоћа са одвијање саобраћаја на Граничном пријелазу, но као проблем испоставља се то што на овом подручју нема градског земљишта, а градоначелник БИхаћа Шухрет Фазлић не жели да буде предмет сумњи у трговину утјецајем.

Као што је познато за 8. мај планирана је сједница Градског вијећа (ГВ) БИхаћ на којој ће и службено бити саопћена нова локација за прихватни мигрантски центар.

Пет дана касније је и сједница Заступничког дома Парламента ФБиХ посвећена мигрантској ситуацији у Крајини коју су иницирали посланици из УСК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана