Оставински поступак из 1973. најстарији предмет у судовима у БиХ

nezavisne.com
Оставински поступак из 1973. најстарији предмет у судовима у БиХ

Сарајево, Бањалука - Оставински поступак, који је покренут 1973. године, још се налази у Општинском суду у Сарајеву, а уједно представља и најстарији предмет у судовима у БиХ, потврдили су за “Независне” у Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

“Ради се о првостепеном оставинском поступку који је покренуло физичко лице”, истакли су у Савјету.

А према ријечима стручњака, разлози за овако дуго трајање овог поступка су вишеструки.

Мирко Дабић, адвокат из Бањалуке, казао је да се може десити да оставински поступак буде прекинут те да неко буде упућен на парницу.

“Може се десити и да од законских насљедника неко умре па се то онда одужи. Број насљедника се увијек мијења. Углавном постоје бројни фактори због којих би тај поступак могао толико да се одужи”, појаснио је Дабић.

Једна Бањалучанка је рекла да су оставински процес након смрти њених родитеља у једној општини водили годинама јер су се појавили блиски рођаци који су тражили свој дио у имовини, тачније земљишту.

“То нам је годинама трошило вријеме, паре и живце. Напокон се оставински поступак завршио, али нико од нас, странака, није био скроз задовољан подјелом”, рекла је она.

А према ријечима грађана, оставинске поступке су много скратили и убрзали нотари.

Драгана П. из Бањалуке казала је да је сада немогуће да поступци трају колико су трајали некад.

“Оставинске поступке су нотари сада много убрзали. Сјећам се давно када је мој отац насљеђивао имовину и када је то ишло искључиво путем суда да је дуго трајало, и то заиста одузима много времена, а и новца”, рекла је она.

Слада Ивелић, предсједница Нотарске коморе РС, казала је да су нотари испунили задатак који им је повјерен када су оставински поступци у питању.

“Ми смо од 2016. године почели да примамо нове предмете. Нотари су тада већ почели од судова да запримају предмете, али нису могли да их раде до 1. фебруара 2017. године јер нису имали тарифу по којој би могли одређивати накнаде насљедницима”, појаснила је Ивелићева.

Нагласила је да су нотари од 2016. године до 1. фебруара 2018. запримили 22.028 оставинских предмета, а од тога је, како каже, ријешено 18.079.

“Од тог броја предмета суду је, на захтјев странке, враћено 2.156 предмета, а неријешено их је остало 3.949”, истакла је Ивелићева, те додала да недостају подаци од још неколико нотара.

Нотари, појашњава Ивелићева, имају надзор од стране судова те уколико не поступају у складу с остављеним роком од 90 дана, у којем су дужни да донесу оставинско рјешење, имају обавезу да пишу извјештај суду и Нотарској комори.

“Уколико разлог због којег нису испоштовали остављени рок није оправдан, суд обавјештава Министарство правде и оно покреће дисциплински поступак за тог нотара”, наводи Ивелићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана