Особе с инвалидитетом ослобођене накнаде

В. К.
Особе с инвалидитетом ослобођене накнаде

Бањалука - Влада Републике Српске утврдила је нацрт закона о допуни Закона о полагању правосудног испита, којим је предвиђено да лицима с инвалидитетом буду ослобађања плаћања накнаде за полагање тог испита.

Цијена полагања правосудног испита у Републици Српској износи 800 КМ, а у Министарству правде су појаснили да је прописана допуна овог закона дио стратешког опредјељења чији је циљ подстицање веће укључености лица с инвалидитетом у друштвене и економске активности заједнице.

- Имајући у виду комплексност положаја лица с инвалидитетом, ово министарство је, као обрађивач Закона о правосудном испиту, препознало потребу њихове значајније заштите и подршке. Због тога сматрамо да ће ослобађање плаћања накнаде за полагање правосудног испита учинити ова лица конкурентнијим на тржишту рада - рекла је за “Глас Српске” службеница за односе с јавношћу у Министарству правде Сања Џомбић.

Нагласила је да су надлежни водили рачуна о битним претпоставкама.

- Иако закони забрањују дискриминацију на основу инвалидитета, заузет је став да ће права једнакост особа с инвалидитетом на тржишту рада бити постигнута на најбољи начин када од почетка буду обезбијеђени услови за њихово образовање, усавршавање те равноправно учествовање у свим аспектима друштва - закључила је Џомбићева и додала да рјешење о ослобађању плаћања накнаде доноси министар на захтјев кандидата.

Супружник и дјеца погинулог или несталог борца Републике Српске одраније су ослобођена плаћања накнаде за полагање правосудног испита, који се састоји од писменог и усменог дијела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана