Osnovano Udruženje studenata iz Srpske u Novom Sadu

Srna
Osnovano Udruženje studenata iz Srpske u Novom Sadu

Novi SAD - Studenti iz Republike Srpske koji studiraju na fakultetima u Novom Sadu nedavno su osnovali svoje udruženje s ciljem održavanja snažne veze sa Srpskom, ali i poboljšanja studentskog standarda i informisanja ove populacije o praksi i zapošljavanju.

Prema procjenama, na novosadskim fakultetima studira između 6.000 i 7.000 studenata iz RS.

Na Izbornoj skupštini Udruženja, održanoj 16. aprila u Novom Sadu, više od 300 članova izabralo je Upravni odbor, a za predsjednika Udruženja izabran je Milan Pudar sa novosadskog Pravnog fakulteta.

Predsjedavajući Izborne skupštine Dušan Milošević rekao je da posljednjih godina veliki broj studenata iz Srpske za studiranje prije biraju Novi Sad nego Bijeljinu, Istočno Sarajevo ili Banjaluku.

- Imamo relevantan podatak da na najvećem fakultetu u Novom Sadu, Fakultetu tehničkih nauka, ima više od 2.000 studenata koji dolaze iz Republike Srpske. Vodeći se tom logikom, preostalih 14 fakulteta bi moglo da ima ukupno bar duplo veću brojku - kaže Milošević.

On je ukazao da je udruživanje studenata neophodno i da će pokušati da naprave vezu sa svim relevantnim institucijama u Srpskoj kako bi imali informacije u vezi sa zapošljavanjem i odrađivanjem prakse, te da informišu studente kako da po završetku studija doprinesu jačanju privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana