Олупине коначно у старом гвожђу

Ведрана Кулага
Олупине коначно у старом гвожђу

Бањалука - Више од 2.500 возила, која дуже од деценије пропадају у складиштима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, коначно одлазе у старо гвожђе, а тачка на цијелу причу требало да буде стављена до краја године.

Ријеч је о возилима која су заплијењена у царинском управном поступку, а правоснажном судском одлуком одузета и за која се у протеклим годинама у неколико наврата покушало пронаћи рјешење, али безуспјешно. Због тога су од бројних возила остале само олупине иако су у вријеме када су одузета била у возном стању.

Ситуација би требало да се промјени у идућим данима након што је Управа расписала јавни оглас за избор најповољнијег понуђача за уништавање моторних возила и откуп корисних отпадака и остатака предмета. Према подацима УИО БиХ укупно постоје 2.564 правомоћно одузета возила, али немају процијењену вриједност од стране експерта.

Огласом је предвиђено уништавање возила, односно махом олупина која се налазе у складиштима Управе у Бањалуци, Сарајеву, Мостару и Тузли, а рок за достављање понуда је 22. мај за када је заказано и јавно отварање понуда у сједишту Управе у Бањалуци.

- Није постојала ни могућност да се ријеши тај проблем у оквиру закона ни да се таква возила адекватно складиште, али и да је било те могућности, за ових 15, 16 година би била само за уништење. Очекујемо да ћемо се коначно барем ријешити возила, да ће бити уништена, а да ће се извршити откуп неких корисних дијелова. Све ће се одвијати под царинским надзором да би се спријечиле евентуалне злоупотребе. Надамо се да би све могло бити завршено до краја године - рекао је у петак за “Глас Српске” начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Проблем возила која су одузета, а која су у складиштима УИО широм БиХ, Управа је дјелимично наслиједила још од царинских управа ентитета.

Основни разлог за њихово уништавање је тај што не испуњавају услове за продају и што су била старија од седам година, тако да нису могла бити увезена у БиХ, како је било предвиђено у то вријеме. Након тога на снагу су ступили законски прописи по којима је било обавезно да возила морају проћи хомологацију, а возила ни то нису испуњавала.

Годишњи закуп простора у којем су ускладиштена возила, од којих су махом остале само олупине, кошта око 90.000 марака. УИО БиХ, Савјет министара и Министарство транспорта и комуникација БиХ због проблема с одузетим возилима до сада су неколико пута формирали разне групе, усвајани су и одређени закључци у вези са тим питањем, међутим договори због разних опструкција никад нису спроведени у дјело.

Иницијатива

Протеклих година изнесено је више приједлога и иницијатива у вези са могућим искоришћавањем хиљада возила, али је остало на приједлозима. Једна од иницијатива је била да возила која су у возном стању буду подијељена установама и организацијама која кубуре са возним парком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана