Ojačati vjekovne veze bratskih naroda

Anita Janković-Rečević
Ojačati vjekovne veze bratskih naroda

Banjaluka - Srpski i ruski narod vjekovima spajaju duhovne, kulturne i istorijske veze, a po uzoru na naše pretke neophodno je da se saradnja u budućnosti održi i proširi na razne oblasti, kako bi prijateljstvo dva bratska naroda bilo još jače i snažnije.

Poručeno je ovo sa manifestacije “Dani Nižnjenovgorodske oblasti u RS” koja je juče svečano otvorena koncertom nižnjenovgorodskog Gubernijskog orkestra i nastupom mažoretkinja u Narodnom pozorištu RS.

Zamjenik premijera te ruske oblasti Olga Golodec obraćajući se prisutnima podsjetila je da je RS sa Nižnjenovgorodskom oblašću prošle godine sklopila sporazum o saradnji, dodavši da je u Banjaluku stiglo više od 80 članova iz poslovne, obrazovne i kulturne djelatnosti.

- Sproveden je niz aktivnosti radi ostvarivanja konstruktivne saradnje između Srpske i Nižnjeg Novgoroda, a ova manifestacija obuhvata niz oblasti, od privrednih do kulturnih dešavanja - rekla je Golodecova koja je uručila zahvalnice ministru energetike i rudarstva RS Petru Đokiću, vladici banjalučkom Jefremu, koju je primio njegov izaslanik, te predsjedniku Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva, odjeljenje Banjaluka, Miladinu Mitroviću u znak zahvalnosti jer su pomogli da bude realizovana ova manifestacija.

Đokić je istakao da rusku delegaciju predvodi vicegubernator Nižnjenovgorodske oblasti, što govori o tome koliko je toj regiji važna saradnja sa Srpskom.

- Postoji veliko interesovanje obiju strana i uvjeren sam da će biti rezultata. Ova posjeta treba da bude prelomna tačka razvoja naših odnosa - naveo je Đokić i dodao da su u okviru “Dana Nižnjenovgorodske oblasti u Srpskoj” održani brojni sastanci na nivou resornih ministarstava, kao i na nivou predstavnika obrazovnih institucija, te u oblasti kulture.

Ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević izrazio je očekivanje da će ova posjeta rezultirati konkretnim dogovorima o saradnji između privrednih društava.

- Razgovarano je o eventualnom formiranju zajedničkih firmi koje bi poslovale u Srpskoj, što bi omogućilo lakši pristup tržištima EU, a predstavili smo im i naše kapacitete za ulaganje - naveo je Petričević.

Uoči manifestacije višečlana delegacija iz najbogatije ruske regije sastala se i sa predstavnicima privrede RS, a tokom tog susreta istaknuto je da postoji ogroman potencijal za privrednu saradnju, prvenstveno u sektorima mašinske industrije, poljoprivrede i medicine.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da će dati punu podršku za uspostavljanje saradnje i obezbijediti informacije u vezi sa uslovima poslovanja, sertifikovanjem proizvoda i nastupima na sajmovima. Generalni direktor Privredne komore Nižnjeg Novgoroda Ivan Razuvajev istakao je da su njihovi privrednici već potpisali ugovor o saradnji sa kompanijama koje dolaze iz oblasti automobilske industrije, te obišli neka preduzeća u Banjaluci i Gradišci.

U okviru manifestacije održan je i sastanak ministarke prosvjete i kulture RS Natalije Trivić i ministra obrazovanja, nauke i omladine Nižnjenovgorodske oblasti Sergejem Vasiljevičem Zlobinom, na kojem je rečeno da će saradnja biti konkretizovana u narednom periodu nizom projekata u oblasti obrazovanja i kulture.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS juče je otvorena izložba fotografija i slika umjetnika iz ruske oblasti pod nazivom “Posveta zemlji Nižnjenovgorodskoj”, autora Maksima Pridanova i Natalije Pankove.

“Turski tok”

Premijer RS Radovan Višković rekao je juče nakon sastanka sa delegacijom Nižnjenovgorodske oblasti, koju je predvodio viceguverner regije Jevgenij Ljuljin, da je Srpska zainteresovana za dodatno unapređenje privredne saradnje sa tom ruskom regijom.

- Na sastanku smo predstavili potencijale Srpske. Ponudili smo i da ulažu u energetski sektor, a spremni smo da gasovod “Turski tok” bude nastavljen i prema Banjaluci - rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana