Oduzet plijen težak 15,1 milion KM

Dragana Orlović
Oduzet plijen težak 15,1 milion KM

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za samo tri mjeseca ove godine oduzela je robu vrijednu 15,1 milion maraka, što je duplo više nego tokom cijele prošle godine, kada je vrijednost zapljene iznosila oko sedam miliona KM.

Najveću vrijednost kada je riječ o robi oduzetoj u prvom kvartalu ove godine imali su zlato i nakit teški 7,5 miliona maraka, a službenici UIO oduzeli su i skank vrijedan 4,5 miliona.

Na trećem mjestu, kada je u pitanju vrijednost zaplijenjene robe, nalazi se srebro i to u iznosu od 1,8 miliona maraka. 

Kako pokazuju evidencije UIO BiH, službenici su oduzimali i razne tekstilne proizvode, dijelove za automobile, duvanske prerađevine i cigarete, te računare i obuću.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević kaže da robom koja je privremeno oduzeta nije moguće raspolagati do konačne odluke suda, i to u svakom pojedinačnom postupku.

- O njenoj konačnoj sudbini odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obavezujuća za UIO. Za pravosnažno oduzetu robu nadležni sud obično u presudi navodi šta će se s njom dalje dešavati, odnosno hoće li biti uništena, prodata ili nešto treće - naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost pravosnažno oduzete robe do kraja 2018. godine iznosila je 11,7 miliona, a nepravosnažne 8,6 miliona.

Kovačević je istakao da, u skladu sa odlukom o prodaji carinske robe, nadležni regionalni centri UIO pripremaju spiskove proizvoda za koje su ispunjeni uslovi za prodaju, a u tim regionalnim centrima formirane su i komisije koje procjenjuju njihovu vrijednost.

Iz UIO apeluju na građane da prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Aukcije

Prema podacima UIO BiH, lani je putem aukcija prodata pravosnažno oduzeta roba u vrijednosti od oko 479.000 maraka, dok je po naredbi sudova uništena roba u iznosu od oko 459.000 KM.

- Roba koju uništavamo je akcizna ili predstavlja povredu prava intelektualnog vlasništva - objašnjavaju u UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana