Одлука власти у Берлину: Стоп инстант његоватељима

Анита Јанковић-Речевић
Одлука власти у Берлину: Стоп инстант његоватељима

Бањалука - Медицинари из БиХ који су диплому стекли преквалификацијом више не могу добити посао његоватеља у Њемачкој, јер су надлежни у тој земљи донијели одлуку да не признају таква документа, а пооштрени су и услови у вези са сертификатом о познавању њемачког језика.

Да је одзвонило запошљавању инстант медицинара потврдили су јуче у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, истакавши да је Њемачка измијенила правила у процедури запошљавања.

- Обавјештавамо све кандидате који су путем Агенције за рад и запошљавање БиХ аплицирали за послове његоватеља у Њемачкој да се на основу одлуке Савезног министарства за рад и социјална питања Њемачке више не прихватају дипломе о завршеној медицинској школи за општи и педијатријски смјер, добијене преквалификацијом било у државној или приватној школи - рекао је директор Агенције Муамер Бандић.

Он је навео да је Централни уред за посредовање при запошљавању стручне радне снаге (ЗАВ) од фебруара ове године почео давати одбијенице за наведене дипломе, те препоручио кандидатима да уз пријаву, осим одговарајуће дипломе доставе и свједочанства о свим завршеним разредима средње школе, преведена на њемачки језик.

Директора агенције за посредовање при запошљавању “Спектар” Мирослава Вукајловића није изненадила  ова одлука Њемачке, јер је, како каже, познато да многи у БиХ дипломе добијају практично преко ноћи.

- Нијемци су вјероватно анализом преквалификованих медицинских техничара утврдили да ти људи не посједују потребно знање. Потез Њемачке је коректан јер су поштедјели све оне који су размишљали да се преквалификују. Послали су им јасну поруку да те дипломе више неће бити признате - истакао је Вукајловић.

У центрима који врше преквалификацију одраслих у Српској кажу да нису упознати са наведеном одлуком Њемачке, те истичу да је медицински техничар међу најтраженијим смјеровима.

- Има доста заинтересованих и углавном се за медицинаре преквалификују они који су завршили гимназију или економску школу - рекли су у Центру за образовање одраслих Зворник и додали да кандидати за годину завршавају програм и добијају диплому четворогодишњег смјера.

Да већ годинама највеће интересовање влада за дипломама медицинског техничара потврђују и у Центру за образовање одраслих Бијељина.

- Упис је тренутно у току и има баш доста кандидата. Обука траје 13 мјесеци, а цијена је око 2.400 марака - рекли су у том центру.

Њемачки језик

Када је у питању сертификат о познавању њемачког језика, од 1. јуна ове године до даљег, Амбасада Њемачке у БиХ приликом подношења захтјева за радну визу неће прихватати ÖСД сертификате за које је испит положен изван Аустрије.

- Наведени датум се односи на датум подношења захтјева за радну визу у Амбасади Њемачке, а не на датум издавања сертификата. Због тога сви кандидати који након 1. априла своје пријаве предају у Агенцију за рад и запошљавање морају имати сертификат о познавању њемачког језика усаглашен са захтјевима Амбасаде Њемачке - истакао је Муамер Бандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана