Одгођена сједница Управног одбора УИО БиХ

Срна
Одгођена сједница Управног одбора УИО БиХ

Бањалука - Сједница Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УО УИНО), која је требала бити одржана данас, отказана је због недостатка кворума.

На данашњем дневном реду, између осталог, биле су одлуке о расподјели прихода из претходних година, као и преднацрт Закона о ПДВ-у и рјешавање проблема у вези с извршењем пресуде Суда БиХ у корист Републике Српске.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је данас у Бањалуци, уочи сједнице, да би блокадом УИО БиХ по основу поменутог извршења пресуде Суда БиХ у корист Српске могао да буде угрожен рад ове управе која је, како каже, најбоља институција у БиХ.

"Забрињава да ово извршење директно штети УИО и ја чиним цијело вријеме напоре да се не угрози њен рад. То би значило да људи из УИО неће моћи да приме плате", рекао је Беванда, наводећи да се рјешења по овом питању могу постићи, али да за то треба довољан број гласова.

На данашњу сједницу у сједишту УИО БиХ у Бањалуци дошли су Беванда, министар финансија Федерације БиХ Јелка Милићевић и руководство УИО, предвођено директором Миром Џакулом.

На сједници је требало да се разговара и о расподјели прихода из претходних година и приједлозима коначних поравнања међу ентитетима, као и о преднацрту закона о порезу на додату вриједност.

На данашњој сједници очекивало се да буде донесена одлука о утврђивању царинске тарифе у 2019. години, те одлука о количинама дизел горива на које се не плаћају путарине, а односи се на руднике у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица потврдио је раније Срни да је Српска јуче поново блокирала рачуне УИО БиХ да би наплатила преостали дуг који, након јучерашње уплате милион КМ, износи око 23 милиона КМ.

Говедарица је појаснио да је Српска укупно потраживала више од 28 милиона КМ,  а у претходном периоду успјела је да наплати више од четири милиона КМ.

Према писању портала Клиџ.ба, Суд БиХ одобрио је јуче захтјев УИО о пролонгирању обуставе извршног поступка који је Република Српска покренула против Управе.

Пресудом Суда БиХ од 7. маја 2015. године, УИО је обавезна да Републици Српској исплати 15 милиона КМ, плус камате, због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

Српска се крајем маја одлучила за блокаду рачуна УИО, али је Суд БиХ наредио обуставу извршног поступка док надлежни у УИО не пронађу рјешење за исплату, а будући да се то није десило до јуче, до када је трајао рок обуставе, Српска се поново одлучила за блокаду рачуна Управе да би наплатила поменути дуг од око 23 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана