Odbijena apelacija Nihada Bojadžića

Srna
Odbijena apelacija Nihada Bojadžića

Sarajevo - Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Nihada Bojadžića na presude Suda BiH kojim je osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Trusini kod Konjica i Jablanici.

U odluci se navodi da je Bojadžić apelaciju Ustavnom sudu podnio na presude izrečene 29. decembra 2016. i 31. decembra 2015. godine jer smatra da su prvostepeni i drugostepeni sud pogrešno i nepotpuno utvrdili činjenično stanje, čime mu je onemogućeno pravo na “pravično suđenje”, prenosi Birn. “Sud BiH je u odgovoru, u vezi s apelantovim navodima o povredi prava na suđenje pred nepristrasnim sudom, naveo da su navodi o tome da su oba vijeća bila žpersonalno sastavljena od sudija koji su se morali izuzetiž, gotovo identičnim navodima koje je apelant iznio tokom prvostepenog i drugostepenog postupka i u odnosu na koje je Sud BiH u više navrata davao konkretne odgovore, kroz odgovarajuće odluke kako Apelacionog vijeća, tako i Opšte sjednice Suda”, navedeno je u odgovoru na apelaciju.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” takozvane Armije BiH, za zločin u Trusini osuđen je na 15 godina zatvora, a za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici na deset, te mu je Sud izrekao jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana