Од тешке акутне респираторне инфекције у Српској умрла 62 лица

Срна
Од тешке акутне респираторне инфекције у Српској умрла 62 лица

Бањалука - У Републици Српској су у сезони грипа, од октобра прошле до 20. маја ове године, од посљедица тешке акутне респираторне инфекције умрла 62 лица, рекла је данас у Бањалуци начелник Службе за епидимиологију Института за јавно здравство Српске Нина Родић Вукмир.

Она је рекла новинарима прије почетка радионице о теми “Резултати епидемиолошког и вирусолошког надзора над инфлуенцом у сезони 2018/2019” да су у Српској у овом периоду регистрована 772 обољела од тешке акутне респираторне инфекције.

Вукмирова каже да су сви смртни случајеви били са вишеструким коморбидитетима /придруженим обољењима/, те да су у више од 45 одсто случајева то били кардиоваскуларни болесници.

Према њеним ријечима, највећи број обољелих од тешке акутне респираторне инфекције, која се болнички збрињава, био је старијег и средњег животног доба и из категорије са вишеструким коморбидитетима.

Она је рекла да су од обољења сличних грипу, која се лијече амбулантно, најчешће оболијевали становници средњег животног доба и дјеца школског узраста, док их је најмање било међу предшколцима.

Вукмирова истиче да Институт за јавно здравство Српске спроводи надзор над грипом у потпуности према препорукама свих других земаља Европе и свијета.

Према њеним ријечима, у овој сезони био је уобичајан сезонски сој против којег се становништво вакцинише годинама, а доминантан је био вирус Х1Н1.

Она је нагласила да је вакцинација најважнија, најјефтинија и најбезбједнија превентивна мјера у медицини за сваку заразну болест, те апеловала на становништво да се вакцинише против грипа.

Вукмирова је навела да Фонд здравственог осигурања сваке године обезбиједи око 15.000 доза вакцина против грипа за угрожене категорије становништа са хроничним обољењима, док Институт обезбјеђује 1.600 доза за грађане који желе да се вакцинишу по сопственом избору.

“Ми смо у Институту ове године у рекордном року од 10 радних дана потрошили све дозе. Заинтересованост је била велика”, рекла је Вукмирова и најавила да ће ове године бити доступан много већи број доза.

Она је додала да период имунизације траје двије до три седмице након вакцинације.

“Вакцинација против грипа увијек почиње у октобру, али је препорука у свакој земљи да се заврши до децембра, што ми сваке године и урадимо”, каже Вукмирова.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић апеловао је да се грађани вакцинишу против грипа и да вакцинацију схвате максимално озбиљно, те да се у наредном периоду поведе рачуна о угрожеим категоријама становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана