Од Хрватске ће се захтијевати да заустави незаконито дјеловање према мигрантима

Срна
Од Хрватске ће се захтијевати да заустави незаконито дјеловање према мигрантима

Сарајево - Представници Унско-санског кантона указали су током састанка са министром безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драганом Мектићем да постоје докази да полиција Хрватске улази дубоко у територију БиХ, илегално пребацујући мигранате, па чак и нека лица која је зауставила полиција Словеније.

Из Министарства безбједности БиХ саопштено је да ће ово министарство дипломатским каналима упознати полицију Хрватске о овим наводима и захтијевати да се поштују споразуми о реадмисији и да се заустави незаконито дјеловање.

На састанку је оцијењено да је ситуација са мигрантима задовољавајућа, јер је њих око 3.000 смјештено у привремене прихватне центре у кантону - Седри, Бири, Ђачком дому и Миралу.

Мектић је навео да ће ускоро управљање тим центрима преузети Служба за послове са странцима БиХ, те да је један од приоритета унапређење безбједности унутар ових објеката, ограничавањем излазака мимо утврђених термина и измијештање у Имиграциони центар починилаца тежих кривичних дјела, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Током састанка, изражено је незадовољство због "несарадње и некоординације појединих међународних организација које су у име БиХ добиле новац из фондова ЕУ за збрињавање миграната".

Мектић је подржао захтјев за техничко опремање Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона из фондова ЕУ, те додао да је потребна и подршка здравственим установама и школама које су додатно финансијски оптерећене због повећаног броја миграната у овом кантону.

Делегација Унско-саснког кантона је инсистирала да се ограничи број миграната на њиховом подручју, због одржавања безбједности, али и функционисања овог кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана