Од 1. фебруара ни плата нити пензија ако не буде усвојен федерални буџет

Срна
Од 1. фебруара ни плата нити пензија ако не буде усвојен федерални буџет

Сарајево - Од 1. фебруара у Федерацији БиХ неће моћи да буду исплаћене пензије за више од 416.000 пензионера нити плате за више од 7.200 запослених у овом ентитету, ако у наредних неколико дана не буде усвојен буџет за ову годину, заједно са финансијским плановима ванбуџетских фондова, пише “Дневни аваз”.

Лист наводи да су очи јавности у ФБиХ упрте у Дом народа Парламента ФБиХ, као посљедњу степеницу за усвајање буџета, мада сједница овог органа још није заказана. “Пензионери у ФБиХ не живе добро и нису ни близу задовољни материјалним и социјалним статусом”, рекао је за портал “Кликс” предсједник Савеза удружења пензионера ФБиХ Реџо Мехић.

Он је истакао да је нови закон донио побољшања, али да је и много мањкавости.

Према његовим ријечима, иако су пензионери очекивали минимално повећање од 3,2 одсто, сада је упитно да ли ће икако добити фебруарску пензију.

У ФБиХ тренутно има близу 416.000 пензионера, што је 19 одсто укупне популације становништва, док је запослених око 500.000.

Просјечна пензија износи 42 одсто просјечне плате у ФБиХ, односно 375,4 КМ, док минималну пензију од 348 КМ прима близу 190.000 пензионера.

“Сада је и то неизвјесно и зависи од усвајања буџета”, рекао је Мехић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана