Очекује се јако невријеме, Противградна заштита Српске спремна

Срна
Очекује се јако невријеме, Противградна заштита Српске спремна

Бањалука - Јако невријеме праћено градом очекује се послијеподне западно од ријеке Босне, али га Противградна превентива Републике Српске спремно дочекује, рекао је за Срну директор овог јавног предузећа Тихомир Дејановић.

Дејановић је навео да се нестабилности очекују око корита ријеке Врбас, око планине Козаре, око рибњака у Приједору, око Бардаче у Српцу и око рибњака у Прњавору.

“Биће градоносних облака. Ми спремно дочекујемо данашњи дан, сутра нам долази 720 ракета из Србије. Имамо сасвим довољно ракета, људи на терену су упозорени и припремљени. Ништа посебно не може да нас изненади”, рекао је Дејановић.

Он је истакао да је подручје Семберије данас у мањој опасности од нестабилне фронте која иде преко Алпа, Словеније и Хрватске према западном дијелу Републике Српске.

“Систем је у приправности и све што буде требало да дејствује, данас ће дејствовати. Нема никаквих ограничења, ни техничких ни људских”, нагласио је Дејановић.

Он је напоменуо да је послије дужег периода стабилног времена и врућине било и очекивати да ће се појавити овакво невријеме.

Дејановић је подсјетио да је претходних дана било великог невремена на подручју Хрватске, Словеније, да је падао град величине наранџе који је изазивао енормну штету на терену, усјеви су потпуно били уништени, као и многа материјална добра.

Према његовим ријечима, на нашим просторима не би требало да буде крупног леда, јер је систем ефикасан за разлику од Словеније гдје дуже вријеме не функционише, док су у Хрватској противградне ракете повучене источно од Славонског Брода, па се зато западно од тог града може очекивати штета у пољопривреди и на материјалним добрима.

“Код нас то не би требало да се деси. Ми ћемо дејствовати у складу са свим нашим расположивим средствима. Нема никакве штедње на ракетама. Све ћемо учинити да се штета сведе на минималан могући ниво”, поручио је Дејановић.

Он је подсјетио да су стријелци јутрос упозорени да буду приправни јер се очекује прелазак нестабилног фронта преко Алпа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана