Obradović: Više od 1.050 kilometara kvadratnih sumnjive površine pod minama

Srna
Obradović: Više od 1.050 kilometara kvadratnih sumnjive površine pod minama

Istočno Sarajevo, 14. JUNA /SRNA/ - U BiH je više od 1.050 kilometara kvadratnih površine koja je sumnjiva zbog mogućeg prisustva mina, ali ove godine počinje nova procjena minske situacije, što je važno za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, jer će tačno biti locirana minska polja, rekao je direktor Centra za uklanjanje mina u BiH /BHMAK/ Saša Obradović.

Nakon današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu, kojem su prisustvovali direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed sa saradnicima, predstavnik Odjeljenja EU za spoljnu saradnju Fotini Antonopoulou i predsjednik Komisije za deminiranje u BiH Suvad Džafić, Obradović je istakao da ovakvi susreti doprinose poboljšanju aktivnostima na terenu.


Na sastanku je, kako je naveo, razgovarano o pravljenju nove procjene minske situacije u BiH i pomoći civilnih zaštita na lokalnom nivou, da bi Centru za uklanjanje mina što brže dostavili podatke o određenim miniranim područjima.

Obradović je napomenuo da ove godine nije bilo žrtva od mina, dok je prošle godine od sedam stradalih, troje poginulo, a četvoro povrijeđeno. Od kraja rata do danas od mina u BiH je stradalo 1.640 osoba.

Pomoćnik direktora za deminiranje u Republičkoj upravi civilne zaštite Dragan Kos izjavio je novinarima da je ovo jedan od pripremnih sastanaka u vezi sa projektom Evropske komisije.

"Naša obaveza je da upoznamo Vladu Republike Srpske sa projektom i da sa njima osnažujemo naše kapacitete kako bi napokon u 2025. godini prostor u Republici Srpskoj bio očišćen od mina", naveo je Kos.

Kos je napomenuo da deminerski sektor Republičke uprave civilne zaštite trenutno ima 80 deminera i šest ljudi u logistici, a posljednjih godina imaju podršku od Vlade Republike.

Tema sastanka bila je podrška EU protivminskim aktivnostima, deminiranju u BiH, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

U saopštenju se navodi da su u svjetlu pretpristupne pomoći Evropske komisije u okviru projekta IPA dva od 2014. do 2020 godine razmotrene minska situacija, dosadašnje deminerske aktivnosti, prioriteti i zadaci u narednom periodu.

Evropska komisija je, kako se navodi, grant od 10 miliona KM namijenila osnaživanju kapaciteta za deminiranje u BiH, dio tog novca predviđen je za civilnu zaštitu u Srpskoj, a dio za Federaciju BiH u novom pristupu deminiranju pod nazivom "Lend rilis".

Riječ je o novom konceptu tretiranja minski sumnjive površine usklađenim sa Međunarodnim standardom za humanitarno deminiranje da se na što ekonomičniji i efikasniji način i u što kraćem vremenu korisnicima vrati na upotrebu što više sumnjive površine, a očiste samo područja koja potvrđeno sadrže minsko-eksplozivna sredstva, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana