Обрадовић: Више од 1.050 километара квадратних сумњиве површине под минама

Срна
Обрадовић: Више од 1.050 километара квадратних сумњиве површине под минама

Источно Сарајево, 14. ЈУНА /СРНА/ - У БиХ је више од 1.050 километара квадратних површине која је сумњива због могућег присуства мина, али ове године почиње нова процјена минске ситуације, што је важно за Републику Српску и Федерацију БиХ, јер ће тачно бити лоцирана минска поља, рекао је директор Центра за уклањање мина у БиХ /БХМАК/ Саша Обрадовић.

Након данашњег састанка у Источном Сарајеву, којем су присуствовали директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед са сарадницима, представник Одјељења ЕУ за спољну сарадњу Фотини Антонопоулоу и предсједник Комисије за деминирање у БиХ Сувад Џафић, Обрадовић је истакао да овакви сусрети доприносе побољшању активностима на терену.


На састанку је, како је навео, разговарано о прављењу нове процјене минске ситуације у БиХ и помоћи цивилних заштита на локалном нивоу, да би Центру за уклањање мина што брже доставили податке о одређеним минираним подручјима.

Обрадовић је напоменуо да ове године није било жртва од мина, док је прошле године од седам страдалих, троје погинуло, а четворо повријеђено. Од краја рата до данас од мина у БиХ је страдало 1.640 особа.

Помоћник директора за деминирање у Републичкој управи цивилне заштите Драган Кос изјавио је новинарима да је ово један од припремних састанака у вези са пројектом Европске комисије.

"Наша обавеза је да упознамо Владу Републике Српске са пројектом и да са њима оснажујемо наше капацитете како би напокон у 2025. години простор у Републици Српској био очишћен од мина", навео је Кос.

Кос је напоменуо да деминерски сектор Републичке управе цивилне заштите тренутно има 80 деминера и шест људи у логистици, а посљедњих година имају подршку од Владе Републике.

Тема састанка била је подршка ЕУ противминским активностима, деминирању у БиХ, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

У саопштењу се наводи да су у свјетлу претприступне помоћи Европске комисије у оквиру пројекта ИПА два од 2014. до 2020 године размотрене минска ситуација, досадашње деминерске активности, приоритети и задаци у наредном периоду.

Европска комисија је, како се наводи, грант од 10 милиона КМ намијенила оснаживању капацитета за деминирање у БиХ, дио тог новца предвиђен је за цивилну заштиту у Српској, а дио за Федерацију БиХ у новом приступу деминирању под називом "Ленд рилис".

Ријеч је о новом концепту третирања мински сумњиве површине усклађеним са Међународним стандардом за хуманитарно деминирање да се на што економичнији и ефикаснији начин и у што краћем времену корисницима врати на употребу што више сумњиве површине, а очисте само подручја која потврђено садрже минско-експлозивна средства, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана