Oboljelima od cistične fibroze besplatni inhalatori

Oboljelima od cistične fibroze besplatni inhalatori 01.06.2019 12:04 | M. L.

Banjaluka - Oboljelima od cistične fibroze u Republici Srpskoj od 1. jula biće olakšano liječenje jer će im o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS biti dostupan inhalator koji će omogućiti bolju iskorišćenost lijeka.

U Fondu zdravstva naveli su da taj inhalator omogućava 100-odstotnu iskoristivost lijeka, za razliku od ranijih aparata, što će u značajnoj mjeri poboljšati kvalitet života oboljelih.

Predsjednica Udruženja oboljelih od cistične fibroze RS Biljana Kotur kaže da su roditelji inhalatore do sada plaćali između 400 i 500 maraka.

- Od finansijskog benefita mnogo više nam znači bolji kvalitet liječenja. S obzirom na to da je riječ o veoma teškoj plućnoj bolesti te da se koriste lijekovi visoke koncentracije, potrebni su mnogo kvalitetniji inhalatori od onih koje smo mi mogli da priuštimo - kazala je Koturova za “Glas Srpske”. Fond zdravstva je proširio i pravo za dobijanje slušnih aparata, pa će sada svi osiguranici do 65 godina starosti moći dobiti ovo sredstvo o trošku fonda, za razliku od ranijeg perioda kada su to pravo imali samo radno sposobni osiguranici. Novina je i to da će fond finansirati i iglice koje ljekari propišu za djecu koja koriste hormon rasta, dok je do sada ove iglice fond finansirao samo za oboljele od dijabetesa koji su korisnici insulina.

 © Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica