Oboljelima od cistične fibroze besplatni inhalatori

M. L.
Oboljelima od cistične fibroze besplatni inhalatori

Banjaluka - Oboljelima od cistične fibroze u Republici Srpskoj od 1. jula biće olakšano liječenje jer će im o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS biti dostupan inhalator koji će omogućiti bolju iskorišćenost lijeka.

U Fondu zdravstva naveli su da taj inhalator omogućava 100-odstotnu iskoristivost lijeka, za razliku od ranijih aparata, što će u značajnoj mjeri poboljšati kvalitet života oboljelih.

Predsjednica Udruženja oboljelih od cistične fibroze RS Biljana Kotur kaže da su roditelji inhalatore do sada plaćali između 400 i 500 maraka.

- Od finansijskog benefita mnogo više nam znači bolji kvalitet liječenja. S obzirom na to da je riječ o veoma teškoj plućnoj bolesti te da se koriste lijekovi visoke koncentracije, potrebni su mnogo kvalitetniji inhalatori od onih koje smo mi mogli da priuštimo - kazala je Koturova za “Glas Srpske”. Fond zdravstva je proširio i pravo za dobijanje slušnih aparata, pa će sada svi osiguranici do 65 godina starosti moći dobiti ovo sredstvo o trošku fonda, za razliku od ranijeg perioda kada su to pravo imali samo radno sposobni osiguranici. Novina je i to da će fond finansirati i iglice koje ljekari propišu za djecu koja koriste hormon rasta, dok je do sada ove iglice fond finansirao samo za oboljele od dijabetesa koji su korisnici insulina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana