Обиљежен Дан Невесињске бригаде

Срна
Обиљежен Дан Невесињске бригаде

Невесиње - Парастосом погинулим борцима у Цркви Светог Василија Острошког, полагањем цвијећа и дружењем бивших сабораца данас је у Невесињу обиљежен Дан Невесињске бригаде.

Ова војна формација формирана је прије 27 година, а током рата стекла је велики углед и била гарант слободе и опстанка српског народа у Херцеговини.

Цвијеће код централног спомен-обиљежја бораца Херцеговине на Гвозду су положиле делегације општинских борачких организација из Херцеговине, општина Невесиње и Источни Мостар, Трећег пјешадијског Република Српска пука, општинске организације несталих, Удружења “Насљеђе”, ратних ветерана и Равногорског покрета.

Вијенци су положени и код Споменика слободе на Градском тргу.

Капетан Војске Републике Српске Радован Богдановић поздравио је саборце и рекао да је Невесињска бригада у рату сачувала територију и становништво, те да данас њени бивши припадници треба да чувају и његују успомену на ову војну формацију и тако млађим генерацијама дају свијетли путоказ за будућност.

Он је подсјетио на ратни пут Невесињске бригаде, која је у свим биткама показала храброст, посебно током Митровданских офанзива.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је датум оснивања Невесињске бригаде, као једне од најорганизованијих јединица у Војсци Републике Српске, веома значајан у историји Невесиња и Херцеговине.

“Толико година послије формирања Бригаде навиру успомене на вријеме које је било пресудно за одбрану Српске”, рекао је Авдаловић наглашавајући да је то било први пут да Срби у Херцеговини имају своју војску, јединствена обиљежја и команду.

У кратком подсјећању на дане формирања Невесињске бригаде замјеник команданта Трећег батаљона Симо Чампара нагласио је важну улогу пуковника Новице Гушића и Крста Ђерића који су, користећи своје богато војничко искуство, успјели да реорганизују војску која је била у повлачењу из долине Неретве и успоставе линију одбране.

“Од тог 16. јуна до краја рата остао је непомјерен положај Невесињске бригаде која је издржала Митровданске битке и све друге мање и веће нападе”, рекао је Чампара.

У току одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је 476 припадника Невесињске бригаде, а више од 1.000 је рањено.

За ратне и војничке заслуге ова војна формација је прва у Републици Српској одликована највишим војничким признањем - Орденом Немањића, а општина Невесиње добила је Орден Републике Српске - највеће републичко признање које се додјељује за изузетне заслуге према држави, као симбол борбе за част и слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана