Нове мјере за породиље у Републици Српској

Глас Српске
Нове мјере за породиље у Републици Српској

Бањалука - Јачање пронаталитене политике у Републлици Српској макар није остало само мртво слово на папиру. Суочени са ниском стопом природног прираштаја, надлежни су креирали рјешења.

 Тако све незапослене породиље прву годину дана дјетета имају 405 КМ мјесечну накнаду, док оне запослене имају 100 одсто плате, коју рефундира јавни Фонд за дјечију заштиту. Послодавци су се додатно изборили, па ће им Влада ускоро рефундирати и 100 одсто доприноса за породиљска боловања.

Већина мајки са више дјеце није запослена, јер је много обавеза око малишана. Уз све то ни послодавци нису благонаклоно гледали на честа боловања.

Али, под притиском удружења и пословне заједнице Влада РС попушта.

Свака запослена породиља има гарантовану плату у пуном стоодстотном износу годину дана, или годину и по за треће дијете. Поред плата послодавцима ће се рефундирати и доприноси за породиље.

“Од нове године креирамо ново законско рјешење гдје послодавцима враћамо 50 одсто од пореза и доприноса за породиље”, најављује Радован Вишковић, мандатар за састав Владе РС.

А за годину дана сав терет плате и пореза за запослене мајке пашће на буџет, потписано је то меморандумом између Владе и послодаваца.

“Од 1.1.2020 .године потпуно РС преузима и плату и порезе и доприносе, тако да породиље прелазе потпуно на терет буџета, односно фондова РС”, каже Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС.

Због свега је у новом нацрту буџета Фонд дјечије заштите добио достаних 13 милиона марака.

Послодавци из Републике Српске, апелују и на пословну заједницу Федерације БИХ да направи притисак на тамошње владе како би слична законска рјешења омогућила и мајкама у том ентитету већа права и заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана