Nova šansa za spas od bagera

Milijana Latinović
Nova šansa za spas od bagera

Banjaluka - Vlada Republike Srpske usvojila je juče po hitnom postupku Prijedlog zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, čime su vlasnici divljih građevina na korak bliže novoj šansi da ozakone kuće i tako izbjegnu njihovo rušenje.

Rok za legalizaciju građevina istekao je prije dvije godine, a uprkos brojnim povlasticama koje su im pružene, mnogi vlasnici nelegalnih objekata nisu podnijeli zahtjev da ozakone gradnju. Prema podacima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, do isteka roka zaprimljeno je oko 49.000 zahtjeva za legalizaciju, dok je na terenu još 80.000 divljih građevina.

- Cilj ovog zakona je da nelegalni objekti budu što prije ozakonjeni i da se stvore uslovi da se za te građevine plaćaju komunalne naknade, porez na imovinu i spriječi dalje nanošenje štete javnim prihodima - navedeno je u obrazloženju Prijedloga zakona o legalizaciji.

Među prioritetima, kako je navedeno u ovom dokumentu, je rješavanje statusa bespravnih objekata koji su izgrađeni za stambeno zbrinjavanje socijalnih kategorija, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, izbjeglica, raseljenih lica, povratnika i žena žrtava rata.

- Lokalne zajednice će ovim kategorijama građana obezbijediti subvencije donošenjem posebnih odluka nakon stupanja na snagu ovog zakona - navedeno je u obrazloženju.

Za razliku od prethodnih propisa, kada su graditelji imali krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, prema novim propisima taj rok nije definisan. Međutim, za one koji budu odugovlačili sa podnošenjem zahtjeva za legalizaciju predviđene su kazne u vidu dodatnih naknada.

- Osim naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente čiju visinu određuju opštine i gradovi, vlasnici objekata koji ne podnesu zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu novog zakona plaćaće i naknadu za legalizaciju, koja iznosi 20 odsto od iznosa obračunatog za rentu i naknadu - predviđeno je prijedlogom ovog zakona.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić je rekao da je dobro da se građanima pruži još jedna prilika kako ne bi došli u situaciju da im na kućni prag dođe bager.

- Pojedini vlasnici nekretnina su bili nekorektni i oglušili se o sve zakone i prilike, ali je ipak dobro da im se pruži nova šansa da svoje građevine ozakone. Na taj način će i budžeti lokalnih zajednica imati korist - rekao je Adžić i dodao da na području Gradiške ima nekoliko hiljada nelegalnih građevina, te da je u prošlom ciklusu podneseno oko 1.500 zahtjeva i da je više od polovine već riješeno.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić kaže da ova opština nema ni urbanistički ni regulacioni plan, a divlje građevine broje se u stotinama.

- Ovo je dobar potez Vlade RS i opština će nastojati da stanovnike obavijesti o mogućnostima koje im se pružaju kako bi legalizovali  

Vlada

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici donijela i Odluku o sufinansiranju projekata opština Jezero, Trnovo, Petrovo i Novo Goražde sa ukupno 62.526 KM. Utvrđen je i Prijedlog zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, a po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o upotrebi znakovnog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana