Њемачка: Нема измјена за његоватеље из БиХ

Дојче веле
Њемачка: Нема измјена за његоватеље из БиХ

Савезно министарство за рад и социјална питања Њемачке наводи да нема измјена одредаба о запошљавању медицинског особља из БиХ.

Обавијест Агенције за рад и запошљавање БиХ од 27. марта ове године унијела је велики немир међу оне који желе аплицирати за послове његоватеља у Њемачкој. У саопшењу директора Агенције Муамера Бандића, које су пренијели бројни бх. медији, а које се може наћи и на званичној интернет страници агенције стоји:

“На основу одлуке Савезног министарства за рад и социјална питања СР Њемачке више се не прихватају дипломе о завршеној медицинској школи за општи и педијатријски смјер, добивене преквалификацијом било у државној или приватној школи. Самим тим скрећемо пажњу кандидатима који аплицирају путем Агенције за рад и запошљавање БиХ за послове његоватеља у СР Њемачкој, да је Централна канцеларија за посредовање при запошљавању стручне радне снаге (ЗАВ) од фебруара 2019. године почео давати одбијенице за све овакве дипломе, те више није могуће засновати радни однос као његоватељ са дипломама стеченим преквалификацијом.”

Поред ових информација стоји и обавијест о новим одредбама у вези са цертификатима о познавању њемачког језика, да од 1.6.2019. године Амбасада СР Њемачке у БиХ приликом подношења захтјева за радну визу до даљњег неће прихватати ÖSD цертификате за које је испит положен изван Републике Аустрије.

“Наведени датум се односи на датум подношења захтјева за радну визу у Амбасади СР Њемачке, а не на датум издавања цертификата. Због тога сви кандидати који након 1.4.2019. године своје пријаве предају у Агенцију за рад и запошљавање БиХ морају имати цертификат о познавања њемачког језика усаглашен са захтјевима Амбасаде СР Њемачке у БиХ”, стоји даље у саопштењу директора Бандића.

Надлежне њемачке институције демантују постојање измјена

У одговору на питања DW-а код канцеларије за медије Савезног министарства за рад и социјална питања са сједиштем у Берлину, експлицитно стоји да се у одредбама у вези са овом проблематиком ништа није промијенило, још од 2013. године, када је ово њемачко министарство донијело одлуку како регулисати довођење медицинара из БИХ. Сличан одговор долази и од Централне канцеларије за посредовање при запошљавању стручне радне снаге (ЗАВ) са сједиштем у Бону.

И у одговору тамошње портпаролке за медије стоји да се у провођењу програма запошљавања Triple Win, које ова служба по налогу Савезног министарства за рад и социјална питања проводи у сарадњи са њемачким Друштвом за интернационалну сарадњу ((Gesellschaft für die internationale Zusammenarbeit, скраћено GIZ) стоји да се у провођењу наведеног програма актуелно ништа није промијенило.

У задње вријеме све више одбијеница

Било како било, они који аплицирају, у посљедње вријеме добијају све више одбијеница. Неки од њих, који се оглашавају у социјалним мрежама, сматрају да то има директне везе са афером о куповини диплома у БиХ, о којој су извјештавали и њемачки медији. Међу њима је Нермина С. (пуно име познато редакцији) која је са великим ентузијазмом дошла у Берлин да побољша знање њемачког језика прије но што и официјелно аплицира за мјесто његоватеља у Њемачкој.

Послије завршеног студија у сасвим другој бранши у којој у БиХ није могла наћи посао, одлучила се за трогодишње школовање за медицинску сестру у једној од бх. државних болница. Окончала га је са најбољим оцјенама, добила препоруке, све превела на њемачки језик. Послије извјесног времена проведеног у Берлину се и пријавила на конкурсе у неколико берлинских болница. Од пар њих је одмах добила понуде за разговор, у једној и шансу за пробни рад. Но након саопштења Агенције за рад и запошљавање БиХ, Нермина добија једну одбијеницу за другом. Болница у којој је одрадила пробни дан, јој се још није јавила са одговором. За младу дјевојку, која не жели открити свој пуни идентитет, да јој, се, како аргументује, име не би повлачило по порталима социјалних мрежа, се срушио свијет.

“Не могу да поднесем осјећај да је сав труд,вријеме и новац, који сам уложила у преквалификацију, био узалудан. Сад сви ми из БиХ стојимо под генералном сумњом да смо купили дипломе. Због чега би нам се уопште давала шанса, провјеравале наше дипломе, кад за ове послове аплицира медицинско особље из других земаља, не само нашег региона, већ и из цијелог свијета”, каже она.

Бандић идуће седмице гост у Бону

Савезно министарство за рад и социјална питања, опет на питања DW-а одговара да се оцјена свједочанстава врши као сто је то било и досад, те да нема никакве везе са информацијама о лажирању диплома. У канцеларији за јавност Агенције за рад и запошљавање БиХ, не желе коментарисати ове наводе. Портпарол Борис Пупић каже да директор Агенције Муамер Бандић идуће седмице долази у Бон. Тамо ће, 9. и 10. априла, узети учешћа на конференцији под називом “Миграције радника у Њемачку”. Том приликом ће се Бандић сусрести са директором ЗАВ-а, Александром Њилхелмом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана