Ниска цијена дозволе руши одлуку о 4Г мрежи?

nezavisne.com
Ниска цијена дозволе руши одлуку о 4Г мрежи?

Сарајево - Стварање услова за увођење 4Г мреже у БиХ поново се закомпликовало и, како незванично сазнајемо, Министарство финансија и трезора БиХ неће дати позитивно мишљење на одлуку о 4Г мрежи, коју треба да усвоји Савјет министара БиХ, и то из разлога што је РАК тим документом предвидио јако ниску цијену дозволе за 4Г мрежу коју би телеком оператери требало да плате.

Иначе, одлуку о 4Г, коју је израдила Регулаторна агенција за комуникације (РАК), на мишљење Министарству финансија и трезора БиХ доставило је Министарство транспорта и комуникација, а након мишљења та одлука биће достављена Савјету министара на усвајање.

"Тај предмет је у процедури и након свих анализа биће достављено мишљење Министарства финансија и трезора. С обзиром на вриједност пројекта неопходно је извршити свеобухватне анализе", рекли су "Независним" у овом министарству, не желећи да прејудицирају какво ће бити њихово мишљење.

Уколико у скорије вријеме Министарство финансија и трезора достави мишљење о одлуци, питање је када ће бити одржана сједница Савјета министара с обзиром на то да је након постизборне кризе и односа између Хрвата и Бошњака већ два пута одгађана.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ рекли су нам да уколико добију позитивно мишљење Министарства финансија и трезора на приједлог одлуке, нема разлога да иста не буде на првој сљедећој сједници Савјета министара БиХ.

Након што евентуално Савјет министара усвоји приједлог одлуке о 4Г, РАК ће у року од 30 дана од дана усвајања те одлуке доминантним телеком оператерима ("М:тел", "БХ Телеком" и ХТ "Еронет") издати дозволе за 4Г мрежу.

"Ми смо свој посао завршили. РАК је спреман по захтјеву телеком оператера да у року од 30 дана након што се усвоји одлука изда дозволе за 4Г мрежу", рекли су нам у РАК-у.

О цијенама које је РАК предвидио за 4Г мрежу није желио говорити нико. "Независне" су још раније писале да је она првобитно понуђена била срамно ниска, јер би је телеком оператери плаћали свега 1,2 милиона КМ, што је и до 200 пута ниже него што су приходовале земље у региону. Након тога, РАК је израдио нову одлуку и, како незванично сазнајемо, мало и повећао цијене дозвола за 4Г, али су оне и даље ниске.

"Приликом одређивања цијене дозволе за 4Г узето је у обзир више параметара, као што су стање на тржишту телекомуникација у БиХ, обавезе које ће телекоми морати испунити додјелом дозволе, баланс између цијена дозволе, инвестиције које ће имати телекоми и цијене услуга за грађане, затим чињенице да смо посљедња земља у Европи која нема широкопојасну мобилну мрежу четврте генерације... У овом тренутку, а прије него што добијемо мишљење Министарства финансија и трезора БиХ, Министарство заиста није у могућности да излази са цијеном дозволе у јавност", рекли су нам у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

У првобитној одлуци коју је израдио РАК поред ниске цијене споран је био и начин расподјеле средстава, и на то су стигле примједбе Министарства саобраћаја и веза РС, које је инсистирало да се средства распоређују уз сагласност Владе РС.

"Што се тиче цијена, у самом образложењу нису били дати јасни параметри, те је тражено да се исто додатно анализира. Наведене примједбе су уврштене, барем према документу који нам је Министарство транспорта и комуникација БиХ доставило у јулу 2018. године, изузев анализе о цијенама", рекли су нам у Министарству саобраћаја и веза РС.

Према незваничним информацијама, нову одлуку с измијењеним цијенама дозвола Министарство саобраћаја и веза РС није ни добило на увид и разматрање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана