Нико неће у зидаре и обућаре

Анита Јанковић-Речевић
Нико неће у зидаре и обућаре

Бањалука - Интересовање свршених основаца за упис на занате ове године је врло шаролико, па су тако уписне квоте за возаче, вариоце и инсталатере првог дана уписа за ђаке који имају мање од 60 бодова готово попуњене, док је за занимања попут зидара и обућара стигло свега неколико пријава.

 

 

 

За разлику од гимназије и медицинских школа, у којима су мјеста прошле седмице попуњена за свега неколико сати, ходници појединих средњих школа са трогодишњим занимањима јуче су били скоро празни.

Директор Грађевинске школе у Бањалуци Љубан Бајић истиче да је већ послије првог дана уписа јасно да на свијест ђака нису утицали апели пословне заједнице, обећане стипендије, плаћена пракса и загарантован посао. 

- Највише пријава је стигло за техничка занимања и то за архитектонског техничара, гдје мјеста има још за једног ђака. Од трогодишњих занимања смо планирали уписати једно комбиновано одјељење зидара и армирач- бетонираца, а запримили смо само једну пријаву за зидара. Одобрење за упис каменорезаца нисмо ни тражили јер лани није било интересовања дјеце - каже Бајић и додаје да је неопходно развијати свијест ђака о значају школовања за занате још у клупама основних школа.

Ништа боља ситуација није ни у бањалучкој Школи ученика у привреди.

- У прве разреде планирамо уписати 170 ученика, а до сада смо запримили око 50 пријава. Највише интересовања влада за занате у електроструци, као што су ауто-електричар и електричар. За техничара моделара обуће стигло је око пет пријава. Чини ми се да смо постали народ који не жели радити, сви би у четворогодишња занимања како би могли студирати - закључио је директор ове школе Драгољуб Вуковић.

У бањалучкој Техничкој школи јуче је влада нешто другачија атмосфера, јер је стигло 38 пријава више него што је предвиђено планом уписа.

- Примили смо 480 захтјева, а мјеста има за 442 ђака. Највеће интересовање је за техничаре ЦНЦ технологије, те логистике и шпедиције, а ништа мање није ни за инсталатере и аутомеханичаре -  рекла је директорица ове школе Кристина Мрђа.

У Техничкој школи у Добоју изненађени су великим интересовањем ђака за трогодишње смјерове.

- Мјеста за вариоце и инсталатере су скоро попуњена, а доста пријава је стигло и за браваре и аутомеханичаре.  Интересовање за занате никада није било оволико и вјерујем да је томе допринијело то што су домаћи послодавци повећали плате али и због потреба страног тржишта за занатлијама - рекао је директор ове школе Будимир Кнежевић. 

Добојски ученици су похрлили и да предају папире за возаче моторних возила али и за руковаоце грађевинским и машинама пресама.

- Интересовање је велико јер су возачи већ неко вријеме дефицитаран  кадар, а и мехатроника преузима примат у руковању машинама и дјеца схватају да то није тежак посао - казао је директор Саобраћајне школе у Добоју Спасоја Васиљевић

Директорица Угоститељско-економске школе у Приједору такође је задовољна интересовањем првог уписног дана.

- Уписујемо четири одјељења и остало је још мало мјеста. Велико интересовање је за конобаре и кухаре - рекла је Совиљ.

Свршени основци пријаве могу предати и данас и сутра.

Јулски рок

Ђаци који остану неуписани имаће прилику да конкуришу и наредног мјесеца. Други уписни рок у средње четворогодишње и трогодишње школе  почеће 1. и трајати до 3. јула, док ће резултати на огласним таблама школа бити објављени 5. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана