Незапослени који не траже посао биће скинути са бироа

ATV
Незапослени који не траже посао биће скинути са бироа

Незапослени који нису у потрази за послом, ускоро би требало да право на здравствено осигурање остварују искључиво преко Фонда здравственог осигурања и неће више бити пријављени у Заводу за запошљавање.

Та мјера дио је новог Закона о посредовању при запошљавању који ће се убрзо наћи пред министрима. За Бањалучане са којима смо разговарали та мјера допринијеће, ако ништа, мањим гужвама на бироу.

О раздвајању активних од пасивних тражилаца посла Влада и пословна заједница већ годинама преговарају. Поред тога што ће што ће здравствено осигурање остати нетакнуто, послодавци ће имати јасну слику чиме располажу.

“Велики је проблем и за нас кад зовемо људе за посао, добијете од 10 људи са списка, појаве се 1 или 2, остали нису заинтересовани за посао”, каже Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

“Наравно да ће олакшати рад завода за запошљавање. Имаћемо прије свега могућност да се детаљније посвјетимо незапосленим лицима. Нажалост има таквих случајева гдје радници раде у тој такозваној сивој зони, а користе здравствено осигурање, а то кошта Републику Српску, неких 64 милиона на годишњем нивоу”, каже Мирослав Вујичић, директор Завоа за запошљавање Републике Српске.

Тај дио посла треба да одради инспекција. Закон о посредовању при запошљавању је већ спреман. Остало је да се измјени Закон о здравственој заштити.

“Та два закона морају ићи паралелно како осигураници не би остали без здравственог осигурања. Што се мене тиче можемо већ сљедећу сједницу Владе да упутимо овај закон, врло нам је важан, системски је закон” каже Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Сигуран је Милуновић да ће закон убрзо и пред посланике. У преднацрту између осталог стоји и да ће они који су, након 35 година рада, остали без посла, умјесто годину дана, накнаду за незапосленост примати двије године. И то умјесто најмање 250 марака примаће 360.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана