Неузвраћена љубав и оцјене воде на списак несталих

Милијана Латиновић
Неузвраћена љубав и оцјене воде на списак несталих

Бањалука - Неузвраћена љубав, лоше оцјене и свађе са родитељима најчешћи су разлози због којих тинејџери у Републици Српској бјеже из породичног дома, а полиција још трага за петорицом младића који су у тренутку нестанка били малољетни.

Дјеца и тинејџери готово свакодневно нестају у цијелом свијету, а патње породица због непознате судбине њихових најмилијих, дијеле и бројни становници Српске који годинама безуспјешно траже нестале чланове породице.

- У току ове године пријављен је нестанак 21 малољетника, од којих је 18 женског пола. Њих 20 је пронађено живо, док се једно утопило у ријеци, те је накнадно пронађено његово тијело. Тренутно се на подручју РС трага за пет лица, а сви су мушког пола - навели су у МУП-у.

Додају да су нестали малољетници у већини случајева узраста од 15 до 17 година.

- Најчешћи разлози њиховог одласка од куће су лоше оцјене, сукоб са родитељима и љубавне везе. Има и случајева пријаве нестанка малољетног лица када један од растављених родитеља дјеце предшколског узраста одведе дијете на одређену локацију без знања другог родитеља и потрага за њима најчешће не траје дуго - истакли су у МУП-у.

Појашњавају да након што приме пријаву, настоје добити што више информација о несталом, односно о личности, карактеристикама, особинама и склоности, а које би допринијеле што бржем проналаску. Полицији се просљеђује и фотографија несталог лица.

Међу несталима је и Драгољуб Мисимовић из Градишке, којем се од 21. децембра 2015. године, када је изашао из школе губи траг. Породица овог младића превалила је до сада хиљаде километара и подијелила безброј фотографија, али све је било узалуд. Психолог Александар Милић истиче да је забрињавајуће то што дјеца и тинејџери у периоду одрастања излаз из проблема виде у бијегу од породице.

- Дјеца у тим годинама склона су девијантном понашању, не подносе критику, и на сваки па и добронамјеран савјет који се њима не свиди, реагују агресивно. Немају ниво толеранције да покушају да разријеше тегобе које их тиште или потраже помоћ. Углавном се воде реченицом да њих нико не разумије. Бјежање од куће је начин на који они показују да им треба пажња и помоћ - рекао је Милић.

Он истиче да је разговор најбоља превенција, на којој морају радити и родитељи и наставници, јер је свако дијете личност за себе и тражи пажњу и разумијевање и то је оно што им је најпотребније у периоду сазријевања. Социолог Иван Шијаковић истиче да у друштву завладао такмичарски дух и да се и дјеца у најранијој доби цијене на основу популарности у друштву, док они други бивају одбачени.

- Очито да недостаје много разговора и између родитеља и деце и између наставника и ученика, јер оцена не сме бити разлог бежања од куће. Оцена осликава само тренутно знање, а живот је много важнији од тога. Много је нарушених породица, растурених бракова и деца су растрзана и изгубљена у свему томе, а нису ретке ни депресије - рекао је Шијаковић и додао да дјецу и тинејџере маме и секте које су у експанзији протеклих година, као и трговци наркотицима.

МУП Српске недавно је потписао Меморандум о разумијевању са међународном организацијом “Амбер Алерт” за Европу која се бави потрагама за несталом дјецом.

Пријава нестанка

У МУП-у РС кажу да грађани нестанак могу пријавити у најближој полицијској станици или позивом на број 122.

- Веома је важно да полицијском службенику саопште све корисне, провјерене и тачне информације о несталом лицу, након чега ће надлежни у складу са добијеном информацијом предузимати даље  мјере и радње ради проналаска несталог лица - рекли су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана